Un nou așezământ monahal în Episcopia Caransebeșului prinde contur la Coronini

Un nou așezământ monahal în Episcopia Caransebeșului prinde contur la Coronini

Mânăstire de tradiție pe Clisura Dunării întemeiată chiar de către părintele monahismului românesc, Sf. Nicodim de la Tismana, aceasta a fost distrusă cel mai probabil de către turci, arheologul Dumitru Țeicu reușind să identifice ruinele vechiului așezământ monahal. Nu se cunoaște cu exactitate vechimea vechiului așezământ monahal, din datele prezentate de către Muzeul Banatului, mănăstirea a fost construită la mijlocul secolului al XV-lea, mănăstirea aflându-se pe domeniul cetății Sfântului Ladislau la circa 2 km. Documentele scrise nu aduc mai multă lumină în privința cronologiei mănăstirii de la Moldova Veche de pe Valea Varadului. Documentele fiscale otomane aveau în evidența lor între anii 1569-1579, în nahia Moldava, o mănăstire închinată Sf.Arhanghel. Aceleași surse scrise otomane au înscris în aceeași unitate administrativă a vilaietului Timișoara, satul Varad între anii 1554-1579.Continuatoare a celei vechi, mânăstirea va păstra vechiul hram, Minunea Sf. Arhanghel Mihail din Colose. Astăzi 6-09-2019 PS Lucian Mic, episcopul Caransebeșului a pus piatra de temelie a noului așezământ și i-a mai stabilit ca hram si praznicul Nașterii Maicii Domnului. 
,,Pentru Comuna Coronini Mănăstirea Sf.Mihail și Gavril va fi un reper important ortodox și de ce nu un obiectiv turistic, însă ca toate acestea să se desăvârșească avem nevoie de bani pentru construcția mănăstirii. Mai mulți oameni de afaceri legați de comuna noastră și-au manifestat interesul pentru sprijin financiar în vederea construcției mănăstirii,,  spune pentru Cărășanul Iliuță Boboescu primarul comunei Coronini.
Mânăstirea va fi una de obște, la ea urmând a viețui călugări, egumenul Galazian declarând că, în scurt timp, la mânăstire vor mai veni încă doi viețuitori

Dana Preduț
Zi de zi, în ochii tăi

Related Posts

Leave a Reply