Românii care doresc să-și amâne ratele la bănci în acest an o pot face până luni. Trebuie să îndeplinească însă o serie de condiţii. În plus, trebuie să se aștepte și la costuri finale mai ridicate ale creditului. Românii mai au doar câteva zile la dispoziţie până când pot face o cerere prin care să solicite amânarea plăţii ratelor la creditele în derulare, potrivit Antena 3.Amânarea poate fi acordată de bănci timp de maxim 9 luni.
Până luni, 15 martie, cei care doresc suspendarea ratelor pentru o perioadă de maximum 9 luni, pot depune o cerere adresată instituţiilor bancare şi nebancare.Măsura se aplică creditelor contractate până în data de 30 martie 2020. Ea prevede o suspendare a ratelor în 2021 pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi maximum 9 luni. Cererile către instituţiile bancare şi nebancare pot fi depuse până pe 15 martie. Cei interesaţi să acceseze această măsură trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.
Românii care doresc o amânare a ratelor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să nu aiba restante la plata creditului în derulare
– să depună o cerere la bancă până pe data de 15 martie 2021
– să facă o declarație pe proprie răspundere prin care să arate că veniturile le-au scăzut ca urmare a pandemiei
– amânarea ratelor să nu depăşească 9 luni cumulate în anii 2020 şi 2021.
Aproximativ 560.000 de debitori au beneficiat până în acest moment de moratorii legislative şi private, respectiv 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.Decizia amânării ratelor trebuie luată după o informare riguroasă, atrag atenția specialiștii. Ratele din perioada de amânare nu se şterg şi nici nu sunt ”îngheţate”. Ele vor fi adăugate la soldul rămas de plată după expirarea respectivei perioade de amânare. Ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu până la 13 procente mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor creşte cu aproximativ 6%.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.