Moldova Nouă are o catedrală impunătoare pregătită de sfințire, Maica Domnului rămâne ocrotitoarea orașului

Moldova Nouă are o catedrală impunătoare pregătită de sfințire, Maica Domnului rămâne ocrotitoarea orașului

Prima catedrală impozantă a fost ridicată în orașul Moldova Nouă, primul port la Dunăre al României care, deși mai are și alte biserici ortodoxe (românești și sârbești) nici una nu a fost suficient de impozantă pentru a fi numită catedral.
”Adormirea Maicii Domnului” este hramul noii catedrale, Maica Domnului rămânând ocrotitoarea orașului așa cum este, de altfel și ocrotitoarea Marinei Române.
În cartierul nou al orașului Moldova Nouă, se lucrează de aproape 20 de ani la o frumoasă Biserică ce poate fi numită Catedrala Clisurii Dunării, întrucât este cea mai mare biserică din Clisură.
Proiectul Bisericii a fost realizat în anul 1995 de către Iprotim Timișoara, însă construcția efectivă a început abia în anul 2000. Chiar dacă biserica a fost atâția ani în construcție, credincioșii nu au fost văduviți de rugăciune, întrucât serviciile divine s-au oficiat până acum într-un spațiu improvizat de la subsolul bisericii. Odată cu disponibilizările și închiderea minelor din Moldova Nouă, credincioșii tot mai nevoiași nu au mai putut susține lucrările de construcție, acestea fiind întrerupte o bună perioadă de timp.
”Cu toate acestea ei nu și-au pierdut speranța că biserica lor, dorită încă de la venirea minerilor în oraș, va fi într-o bună zi terminată, iar ei se vor putea închina în noul locaș. După câțiva ani grei cu multe ispite și încercări, la rugăciunea intensă și sinceră a credincioșilor către Bunul Dumnezeu și Maica Domnului, lucrările au fost reluate și au început să avanseze încât să se poată sfinții iar serviciile religioase să se oficieze de acum înainte în biserica mare” scrie preotul paroh Ioan Nedelcu pe pagina sa de facebook.
Slujba de Târnosire (Sfințire) a bisericii va avea loc pe data de 15 august 2019, cu începere de la ora 8:30 chiar de praznicul Adormirii Maicii Domnului, al cărui hram îl va purta și această frumoasă Biserică.
”Într-un cadru pios și atent pregătit de credincioși, slujba de sfințire se va oficia de către Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria și Locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, alături de un numeros sobor de preoți, în prezența autorităților centrale și locale precum și a credincioșilor din întreaga Clisură a Dunării” mai scrie părintele Nedelcu.
Bucuria sfințirii noului locaș se va prelungi și a doua zi, 16 august, (ora 9:30) atunci când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească. Pe parcursul celor două zile, credincioșii vor avea ocazia să intre în sfântul altar și să primească binecuvântare, har și mângâiere de la Hristos Domnul.
”Dorindu-vă părtași la bucuria noastră, vă invităm să participați alături de noi la toate serviciile religioase ce se vor oficia cu acest prilej. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” mai scrie preotul paroh al noii Catedrale.

 

Dana Predut

Zi de zi in ochii tai

Related Posts

Leave a Reply