Deportații din Bărăgan comemorați la Oravița

Deportații din Bărăgan comemorați la Oravița

Anii 50 ai dictaturii comuniste au adus atrocități greu de închipuit pentru etnicii germani dar și pentru bănățenii cu stare, care au fost denumiți chiaburi de către regimul totalitar, ceea ce a dus la deportarea lor în Bărăgan și a germanilor în Siberia.
An de an, în prima luni după Rusalii Asociația Foștilor Deținuți Politici și Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan se adună și îi comemorează pe cei pieriți în atrocitățile acelor ani sau în sărăcia de care s-au izbit în Bărăgan ori Siberia.
Astăzi, o astfel de manifestare a avut loc la Oravița unde a fost invitat și senatorul Marcel Vela, cel care a inițiat un proiect de lege privind majorarea indemnizaților foștilor deportați. ”Am păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în aceste atrocități” spune senatorul Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin.
Acesta a vorbit și despre proiectul de lege adoptat recent de cele două camere și care a plecat, pentru promulgare, la președintele Klaus Iohannis. ”Deși proiectul avea avizul negativ al Guvernului și al mai multor comisii de specialitate, am reușit cu sprijinul colegilor din toate partidele care au pus pe primul loc conștiința și iubirea de țară, să votăm proiectul de lege prin care se aprobă majorarea indemnizațiilor victimelor deportării în Bărăgan” a mai spus Marcel Vela. Senatorul speră ca, din luna iulie, după ce va fi promulgat de președinte, proiectul de lege să ajungă în Monitorul Oficial și să poată fi pus în aplicare.
”Azi am participat la comemorarea de la Oravița alături de toți cei ce au suferit în anii 50, bănățeni din zona Oravița, etnici germani deportați și ei în Siberia dar și alături de foști deținuți politici pentru că pe acești oameni trebui să-i comemorăm” a mai spus senatorul Marcel Vela care spune că a preluat în activitatea sa parlamentară toate proiectele legislative ale asociației de la Oravița.

Cristian Franț

Zi de zi, în ochii tăi

Related Posts

Leave a Reply