Profesionalismul funcționarilor publici nu justifică salariile uriașe încasate!

Profesionalismul funcționarilor publici nu justifică salariile uriașe încasate!

O nouă dispută din ultima ședință de Consiliu Județean a deschis, pare-se, cutia pandorei în ceea ce privește funcționarii de la Consiliul Județean și profesionalismul acestora.
Liderul grupului PNL, Mircea Teodorescu, a adresat mai multe întrebări privind la un deficit de peste 6 milioane de lei în bugetul anului 2018 al Consiliului Județean care a fost acoperit din excedentul venit din 2017.
Teodorescu încerca să sugereze că salariile funcționarilor din Consiliul Județean, cei care au funcții de conducere, ar fi nejustificat de mare față de colegii lor, care nu au funcții de conducere. Concret un funcționar care are o funcție de conducerea ar încasa de 2,5 ori ba chiar triplu față de salariul luat de un coleg de al său, funcționar de execuție.
În discuție a intervenit și liderul grupului PSD, Ioan Crina, care a specificat că acei coeficienți de salarizare au fost aprobați de plenul forului județean dar consilierii Ioan Cojocariu și Cristian Gâfu au făcut precizarea că atunci când s-au discutat coeficienții grupul PNL a avut un amendament, respins de majoritate, care ar fi avut rolul să reducă aceste disparități.
În concluzie Teodorescu sugera că profesionalismul funcționarilor lasă de dorit și că ar trebui pus accentul pe calitatea serviciilor oferite, cu precădere atunci când vine vorba despre drumurile județene și Spitalul Județean de Urgență din Reșița.
Direcția de Drumuri, exemplu elocvent
Un bun exemplu, dar ne subliniat de către niciun consilier județean, ar fi fost chiar o informare făcută de Direcția de Drumuri Județene în penultima ședință a forului județean cu privire la rețeaua rutieră.
Informarea este semnată de către directorul Gabriel Francisc Știka, dar ea este întocmită de către un funcționar de la Direcție, Oana Trancă!
Și deși vorbim de funcționari cu salarii serioase, informarea vorbește despre obiective de investiții aflate în ”evaluarea financiară a oferteleor de proictare (SEAP)”, nu o dată ci de patru ori!
Greșeala este una evidentă și ar fi trebuit evitată de un funcționar profesionist cu salarii de peste o mie de euro lunar: chiar majoritatea PSD-ALDE a schimbat legea Achizițiilor publice așa că, din anul 2018, acestea nu se mai fac pe sistemul SEAP ci SICAP! O greșeală de exprimare, evident, dar care nu ar trebui să existe la așa salarii. Cel mai probabil funcționarul a preluat actuala informare din una mai veche, pe care a actualizat-o parțial, dar a uiatat să înlocuiască și SEAP cu SICAP. Căci, de ce atâta atenție când ”timpul trece, leafa merge…”

 

Cristian Frant

Related Posts

Leave a Reply