La Anina s-au desfăşurat ieri mai multe evenimente festive, prilejuite de sărbătorirea hramului bisericii ortodoxe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi de Ziua Eroilor. Seria de evenimente de la Anina, a început cu o Sfântă Liturghie, oficiată de preotul Alin Muntean, dedicată Sfîntului Împărat Constantin cel Mare şi mamei sale Elena, eroilor neamului şi eroilor Aninei.
În biserică au fost prezenţi numeroşi enoriaşi, consilieri locali, primarul şi viceprimarul Aninei, invitaţi din alte localităţi, precum şi dr. Pavel Chirilă, fondatorul Clinicii Nera, invitatul de onoare al oraşului Anina. La finalul liturghiei, Pavel Chirilă s-a adresat credincioşilor şi s-a arătat îngrijorat că lumea s-a stricat şi nu mai cinsteşte biserica aşa cum s-ar cuveni.
După Sfânta Liturghie, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local Anina, în care s-a votat în unanimitate acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Oraşului Anina profesorului, doctor, Pavel Chirilă. Acordarea titlului şi diplomei de Cetăţean de Onoare al Oraşului Anina lui Pavel Chirilă s-a făcut din iniţiativa pictorului iconar Matei Schinteie, din Covasna, născut la Anina. Tot din iniţiativa lui Matei Schintie, Consiliul local Anina a votat hotărârea prin care Sfântul Proroc Anina şi Sfântul Cuvios Aninas au devenit sfinţi protectori ai oraşului Anina. Matei Schinteie a adus la şedinţa Consiliului Local Anina o icoană pe care el a pictat-o, care îi înfăţişează pe cei doi sfinţi. Icoana a fost dăruită primarului Gheorghe Românu. După cuvântările de apreciere, a avut loc ceremonia de conferire a diplomei de cetăţean de onoare, conform hotărârii Consiliului Local Anina: „Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Anina domnului profesor, universitar, doctor Pavel Chirilă, fiu al oraşului Anina, pentru aportul la dezvoltarea medicinei naturiste şi promotor al conceptului de medicină creştină”. Primarul Gheorghe Românu, cu tricolorul pe piept, i-a înmânat diploma doctorului Pavel Chirilă.
Medicul Pavel Chirilă s-a declarat extrem de emoţionat şi mulţumit fiindcă pentru prima oară, într-un cadru oficial, se recunoaşte conceptul de „medicină creştină”.
După evenimentul de la Centrul de Afaceri, întreaga adunare s-a deplasat la Cimitirul Sigismund, la Monumetul Eroilor Neamului, unde a avut loc ceremonia de depunere de coroane şi de cinstire a eroilor.
După amiază, pe platoul Bucegi, s-a desfăşurat „Ceaun Party”, o sărbătoare câmpenească la care Primăria Anina a distribuit gulaş făcut la ceaun, pe gratis, tuturor participanţilor. Muzica, asigurată de un DJ originar din Anina, a fost rock-pop-hip-hop, ceea ce a atras tineretul la o discotecă în aer liber. Discoteca s-a prelungit până după miezul nopţii.
Lazăr Câmpeanu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.