De la capăt, pe Calea Dunării.  Un mesaj emoţionant pentru Europa!

De la capăt, pe Calea Dunării. Un mesaj emoţionant pentru Europa!


Piesa „De la capăt”, interpretată de Voltaj, care reprezintă România la Eurovision, montată pe imaginile scurtmetrajului „Calea Dunării”, s-a calificat marţi, 19 mai, în Finala Eurovision. Trupa Voltaj și regizorul Sabin Dorohoi colaborează pentru a transmite un mesaj emoţionant pe scena Eurovision: copiii lăsați acasă de părinții nevoiți să lucreze în străinătate trăiesc o dramă profundă.
Datorită clipului piesei „De la Capăt”, „Calea Dunării” a devenit un scurtmetraj care, până astăzi, a adunat 3,5 milioane de vizualizări pe canalul Youtube, iar mesajul transmis de film a devenit cunoscut pentru milioane de români din ţară şi din străinătate. Imaginile filmului „Calea Dunării” au fost proiectate aseară în Semifinala uneia din competiţiile muzicale importante în lume: Eurovision – Viena 2015. Deoarece trupa Voltaj a avut succes, piesa „De la capăt” şi filmul „Calea Dunării” vor fi vizionate de milioane de telespectatori în seara Finalei Eurovision din data de 23 mai.
Filmul „Calea Dunării” trage un semnal de alarmă pentru părinții care pleacă în străinătate la muncă pentru a le asigura copiilor un trai mai bun, dar, îşi lasă copiii singuri acasă. Fenomenul este îngrijorător şi este larg răspândit în localităţi în care industria a căzut, fabricile şi minele s-au închis, iar locurile de muncă sunt puţine şi prost plătite, cum sunt şi oraşele Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu, Bocşa, Anina, chiar şi Reşiţa, din Caraş-Severin. Scurt-metrajul a fost premiat la prestigiosul festival de film de la Palm Springs, anul trecut. Din distribuţie fac parte, alături de copiii Răzvan Schinteie şi Serena Stanciu, din Reşiţa, Constantin Dinulescu, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, şi actriţa Ileana Căprariu din Lugoj.
Eurovision 2015 se desfăşoară la Viena (Austria), ţară care organizează concursul, deoarece Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. În prima semifinală, care s-a desfăşurat aseară, au participat 16 ţări, între care România şi Moldova. România s-a calificat în finală, însă, Moldova nu a reuşit această performanţă. A dua semifinală va avea loc în 21 mai, cu participarea a 17 ţări, urmând ca marea finală a concursului să aibă loc pe 23 mai.
Filmul  „Calea Dunării/Way of the Danube” este produs de Western Transylvania Studios, singura casã de producţie din vestul țãrii şi regizat de Sabin Dorohoi, născut la Reşiţa, realizatorul cunoscutelor videoclipuri „Happy” din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Herculane şi Anina. Sabin Dorohoi este laureat al peste 35 de nominalizãri şi premii internaţionale. Filmele de scurt-metraj „Ghela” , „Visând la Galapagos” , „Clopotul”, „Fata din Transilvania” şi „Calea Dunãrii” i-au adus distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood.

Lazăr Câmpeanu

 

Related Posts

Leave a Reply