După ce a vândut aproape tot ce nu au intabulat sârbii din Moldova Veche în Zona Desecare, terenuri pe care primăria şi le-a însuşit la foc automat, acum a trecut la vânzarea păşunilor care aparţin administrativ satului Măceşti. 15 terenuri (circa 6 ha) sunt pregătite pentru a fi vândute la preţuri de ,,coteţ” subevaluate de către ,,I. I. Dan Grecu”. În opinia noastră, şi credem pe bună dreptate că elementele care au stat la baza evaluării acestui teren nu sunt conforme cu realitatea, nu s-a ţinut cont de potenţialul turistic şi industrial, în condiţiile în care zona Măceşti a devenit deosebit de atractivă pentru investitori. Dacă acest teren se vinde pentru industria energetică eoliană, înseamnă că are valoare şi nu poate fi vândut la nivel de păşune.
Ce declară în schimb Torma colegilor de le ExpressdeBanat.ro
„Am votat un proiect foarte important. Este vorba de apariția unui parc eolian pe raza orașului Moldova Nouă. Vorbim aici despre 16 turbine eoliene care, dacă toți pașii procedurali, cu ajutorul Consiliului Local și al aparatului de specialitate, vor fi într-un ritm alert, vom putea să ne mândrim cu un parc eolian pe raza UAT-ului care va duce în jur de 150.000-200.000 euro anual la bugetul local și va crea câteva locuri de muncă de înaltă calitate, bine plătite. Acest proiect prevede, o dată, vânzarea unui teren cu o suprafață de 5.000 mp, dar și concesionarea altor suprafețe pentru amplasarea turbinelor. Deci, unde se va pune stația, e nevoie de un teren de 5.000 de metri pătrați, stație care va face conexiunea cu rețeaua națională și vor fi 16 turbine din care opt pe terenurile primăriei și opt pe trenuri private. Ei bine, numai din taxele și impozitele pe turbine vor veni bani la bugetul local, bani, cum spun eu, creați din nimic, dintr-o zonă nefolosită, nepusă în valoare din punct de vedere economic”.
Ce nu ştie sau se face că nu ştie Torma este că, singurele taxe pe care le poate percepe primăria Moldova Nouă sunt cele atribuite autorizaţiei de constuire, asta dacă se va construi şi impozitul pe clădire atât şi nimic mai mult.
Dacă lucrurile erau reale procedurile pentru înfiinţarea unui parc eolian erau cu totul şi cu totul altele.
Ce spune ÎCCJ,fara impozite pe stalpi de sustinere a turbinelor si alte taxe…in data de 19-06-2020 ICCJ a decis urmatoarele.
ÎCCJ a decis că turnurile de susținere ale turbinelor eoliene nu pot fi asimilate clădirilor, în vederea impozităriiAutoritățile publice locale pe raza cărora funcționau parcuri eoliene, au impozitat companiile energetice cu sume semnificative.În 2014, Ministerul Finanțelor Publice a emis Ordinul nr. 1210, prin care se aproba Decizia Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. Această decizie stipula: „Turnul de susținere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la art. 249 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Delimitarea acestuia de elementele reprezentând utilaje şi echipamente se realizează pe baza proiectului general în funcție de încadrarea în grupa 1 ‐ Construcții, respectiv în grupa 2 ‐ Instalații tehnice, mijloace de transport, animale şi plantații din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, prevăzut în anexa la Hotărâre a Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.” Ca urmare a ordinului menționat, autoritățile publice locale pe raza cărora funcționau parcuri eoliene, au impozitat companiile energetice cu sume semnificative, emițând inclusiv impuneri retroactive. Aceste companii au contestat în instanță impozitarea, obținând câștig de cauză prin sentința pronunțată de către Curtea de Apel București în septembrie 2017. Ministerul Finanțelor Publice a atacat această hotărâre, recursul fiind judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, conform sursei Casa de Avocatură Țuca Zbârcea și Asociații.
Hotărârea astfel pronunțată vine în ajutorul companiilor energetice, a căror profitabilitate va crește ca urmare a scăderii valorii impozitelor și taxelor locale plătite.
Preşedintele Partidului Verde Eugen Băleanu îl acuză pe Torma de ,,pregătirea unui tun imobiliar”.
Torma ne ia pe toţi de proşti şi vine cu tot felul de minciuni şi ilegalităţi în consiliul local, dacă nu ştie şi nu poate gestiona un asemenea proiect să îl roage pe Boboescu de la Coronini să-l înveţe cum se fac bani pentru primărie şi oraş, Torma stie doar pentru el.
Primăria Coronini anual încasează zeci de mii de euro doar pe redevenţă (taxa concesionare) plus parte din curentul electric plătit de proprietarul eolienelor de la Sf. Elena,pentru iluminatul public din comuna.
Doar pe 10 parcele concesionate primăria Coronini incaseaza anual 25.000 euro iar Torma vinde parcela cu 2500 de euro. Asta înseamna bani pentru primărie şi comunitate!Jafff pe fata.
Etapele legale şi normale când vorbim de banul public aşa trebuiau făcute.
1.Contract cadru între UAT Moldova Nouă şi beneficiarul acestor terenuri, eventual chiar asociere.
2.Terenurile concesionate la pachet toate, redevenţa anuală/fiecare parcelă concesionata.
3.Bonus energie electrică gratuita pentru iluminatul public din Măceşti
4.Nu în ultimul rând prevăzut în contract că dacă nu se realizează obiectivul pentru care s-a concesionat suprafeţele de teren, terenul revine automat în patrimoniul primăriei.
Cam asa ar trebui să fie condiţiile pentru un parc eolian. La ce contract a expus Torma în consiliu îi bătaie de joc, ,,nici o obligaţie pentru viitorul proprietar”. După intabulare poate face ce vrea pe această suprafaţă de teren, nu îl poate trage nimeni la răspundere, comparativ cu persoanele care au concesionat teren pentru case în oraşul nostru si care au condiţii mult mai dure contractuale… in doi ani dacă nu construieşti, terenul revine primăriei. Torma pregăteşte încă de anul trecut acest tun imobilier, probabil cineva va cumpăra aceste terenuri şi vor fi revândute. O sesizăm prefectura pentru anularea acestui proiect clar în defavoarea oraşului Moldova Nouă,declara Eugen Baleanu.
1 Comment
Torma, a inceput să vândă păşunea satului Macesti, bucata cu bucata! – Carasanul – Banat24
2 iulie 2020 at 15:25[…] citeste mai mult aici […]