Creierul lui Einstein a fost furat și a dispărut decenii întregi
S-ar putea să sune ca intriga unui film SF B, dar cu adevărat creierul lui Einstein a fost furat la scurt timp după trecerea sa în neființă. În secolul al XIX-lea, creierele geniilor erau adesea conservate pentru ca oamenii de știință să încerce să stabilească originile inteligenței acestora. De exemplu, jumătate din creierul lui Charles Babbage, inventatorul primei mașini de calcul, este expus în continuare la Muzeul Hunterian al Royal College of Surgeons din Londra.
Einstein era conștient că oamenii de știință ar putea dori să studieze creierul său după moartea sa și a interzis în mod explicit acest lucru, știind că astfel de studii rareori produc informații utile. Cu toate acestea, când Einstein a trecut la Princeton Hospital în dimineața zilei de 18 aprilie 1955, patologul care l-a examinat, Dr. Thomas Harvey, a decis să îi scoată creierul din proprie inițiativă pentru studii viitoare. Dr. Harvey a luat creierul lui Einstein acasă, l-a împărțit în 240 de bucăți și l-a păstrat în două borcane umplute cu celoidină. La scurt timp după incinerarea lui Einstein, fiul său, Hans Albert, a aflat despre furt și a fost furios. Cu toate acestea, Dr. Harvey l-a convins să îi permită să păstreze creierul.
Furtul creierului celui mai faimos fizician al lumii fără permisiune a avut consecințe profesionale pentru Dr. Harvey. A pierdut rapid atât locul de muncă la Princeton Hospital, cât și căsnicia, apoi s-a mutat în Midwest, unde a avut o serie de slujbe fie ca medic practicant, fie conducând laboratoare de cercetare. A păstrat creierul lui Einstein timp de mai multe decenii – la un moment dat, l-a depozitat într-o cutie de cidru sub un răcitor de bere – sperând să descopere secretele inteligenței lui Einstein. Soarta creierului lui Einstein a fost în mare parte necunoscută până în 1978, când un reporter l-a găsit pe Harvey în Wichita, Kansas.
Articolul despre Harvey a adus o avalanșă de cereri pentru probe ale creierului pentru studiu, iar începând din 1985, oamenii de știință au început să-și publice descoperirile. Multe dintre aceste studii au susținut că au găsit unele diferențe între creierul lui Einstein și cel al unei persoane „normale”, dar le-a lipsit și grupuri de control reprezentative, făcându-și descoperirile suspecte. Și chiar dacă aceste studii ar fi fost efectuate mai eficient, neurologia nu a determinat încă dacă structurile fizice ale creierului afectează cu adevărat inteligența unei persoane.
Astăzi, ceea ce mai rămâne din creierul lui Einstein se află la Penn Medicine Princeton Medical Center din Plainsboro, New Jersey. Aproape nimeni nu are voie să-l vadă, nici măcar cercetătorii. Dar multe alte bucăți ale creierului lui Einstein pot fi găsite posibil în America, datorită obiceiului lui Dr. Harvey de a oferi bucăți din acesta prietenilor curioși.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.