Mai mulți cetățeni din Clisura Dunării, posesori de pistoale cu gaz (armă neletală) s-au ales cu dosar penal după ce Serviciul Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase se pare că au cam încurcat borcanele. Printre ei și un cetățean mai cu notorietate: Nelu Bălean,presedintele Organizatiei Locale PNL Coronini!
Omul spune că are permis de port armă din anul 1994 și că l-a declarat la Poliție, ba chiar o perioadă a semnat o viză anuală, până când, prin lege, obligația de avizare pentru posesorii de arme cu gaz comprimat au fost exceptați de lege de la avizarea anuală, fiind suficientă doar declararea lui la momentul achiziției.
Numai că, între timp, pentru armele neletale legislația s-a schimbat iar cei care nu erau membrii ai unei asociații de vânătoare sau de tir sportiv nu au aflat că trebuie redepusă documentația pentru arma deținută în cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a legii (https://www.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/permis-port-arma/procedura-de-autorizare-a-persoanelor-fizice-pentru-procurare-detinere-port-si-folosire-a-armelor-si-munitiilor-letale-si-neletale-&page=1), procedura fiind detaliată și pe pagina web a Inspectoratului General al Poliției. Dar, cum nu toți știu legea și nici Instituțiile Statului nu s-au prea străduit să publice anunțuri cu noile schimbări tocmai pentru a evita astfel de situații, s-a ajus ca cele 6 luni să treacă fără ca posesorii de arme letale să facă documentația prevăzută de noua lege și, implicit, fără autorizația de a folosi arma respectivă ci doar cu un permis general de port armă.
Astfel, noua lege prevede că ”persoanele fizice care deţin înscrise în certificatul de deţinător arme dintre cele prevăzute la categoria E din anexa Legii (arme neletale n.r.), la data intrării în vigoare a O.U.nr.26 pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, precum şi cele care obţin documentul după intrarea în vigoare a actului normativ, au obligaţia ca în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a O.U.nr.26 pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, respectiv 17 martie 2008 să se prezinte la organul de poliţie care îi are în evidenţă, în vederea obţinerii permisului de armă.
Pentru obţinerea permisului de armă posesorii armelor neletale prevăzute la categoria E din anexa Legii, vor depune un dosar cuprinzând următoarele documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 58 alin. (2) din Lege:
cerere de eliberare a permisului de armă;
actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii, care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;
certificat de cazier judiciar;
aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii, eliberat, cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
două fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 cm;
dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare;
certificatul de deţinător al armelor neletale în care sunt înscrise armele pentru care se solicită eliberarea permisului;
Dacă solicitantul este titular al dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire al armelor letale, acesta va depune la autoritatea competentă o cerere însoţită de permisul de armă, în original şi în copie, C.I. în original şi copie, dovada achitării taxelor pentru înscrierea armei în permis (10 RON) şi certificatul de deţinător.
După expirarea termenului de 6 luni de la intrarea în vigoare a O.U.nr.26 pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, persoanele care nu s au prezentat la structura de poliţie competentă in vederea preschimbării Certificatului de Deţinător raman numai cu dreptul de deţinere al armelor înscrise in respectivul document.
In vederea redobândirii dreptului de port şi folosire al armelor neletale supuse autorizării titularii Certificatelor de Deţinător se vor prezenta structurile de poliţie competente cu o solicitare însoţită de documentele prevăzute la punctele a – h”.
Din păcate, deși aceste persoane aveau istoric în deținerea de arme neletale, nici polițiștii nu i-au sunat să le explice prevedrile noii legi și să le explice că este necesară depunerea unui nou dosar.
Atunci când am cerut clarificări IPJ Caraș-Severin aceștia s-au limitat să ne transmită că dosarul nu se mai află în lucru la IPJ Caraș-Severin fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă.
Rămâne de văzut cum vor reuși să aplaneze procurorii această situație sau, dacă se va ajunge în instanță, să vedem dacă judecătorii vor reține asemenea fapt ca reprezentând un pericol social real sau nu.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.