RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL
Măsuri aplicabile începând cu data de 15 iulie 2020, ora 00.00
Autoritățile ungare au anunţat, la data de 12 iulie, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00.
Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor (indiferent de cetățenie) care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții de intrare, zona galbenă – cu restricții de intrare şi zona roșie – nu este permisă intrarea . Lista statelor clasate în categoria roșie cuprinde în acest moment Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai jos în lista galbenă).
Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China și SUA). În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT – le sunt aplicabile următoarele dispoziții:
– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.
Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.
Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.
Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.
Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.
În noua Hotărâre de Guvern autorităţile ungare se referă la cetăţeni ungari şi cetăţeni străini (indiferent de cetăţenie, UE, non-UE), criteriul de clasificare pentru accesul în Ungaria se face în funcţie de statul (zona) din care vine cetăţeanul respectiv. Astfel, cetăţenii străini (indiferent de cetăţenie) care sosesc din statele aflate în zona roşie NU vor putea intra pe teritoriul ungar.
Cetățenii care vin din zone roșii pot solicita derogări în anumite cazuri speciale:
- participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;
- realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome;
- prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;
- participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;
- se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare al transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;
-participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez)
-îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria
- participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios
-alte motive legitime.
Cererea de derogare va fi adresată poliţiei locale competente, în funcție de punctul de intrare pe teritoriul ungar. În cazul persoanelor care sosesc cu avionul pe aeroportul din Budapesta, poliţia competentă este cea a Sectorului XVIII Budapesta. Solicitările de derogare se transmit exclusiv pe cale electronică în limba maghiară sau engleză, la adresa https://ugyintezes.police.hu/en/home.
Cererile pot fi respinse de poliție dacă:
– există dubii cu privire la scopul real al intrării în Ungaria
– există riscuri epidemiologice, de securitate publică sau siguranță națională din partea persoanei care dorește să intre în Ungaria
Documentele care au stat la baza justificării derogării vor trebui prezentate în original autorităţilor ungare de frontieră la data intrării în ţară.
Persoanele admise pe teritoriul Ungariei, conform procedurii de mai sus, vor efectua o testare COVID19 la intrarea în Ungaria. Dacă rezultatul este pozitiv, se refuză intrarea. Dacă este negativ, se intră în carantină instituționalizată (la spital) sau la domiciliu (dacă există posibilitatea). Ieșirea din carantină se face în momentul în care vor exista două teste negative COVID19, la intervale de minim 48 de ore.
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL
TRAFIC DE PASAGERI
Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:
- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19
- să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.
Menționăm că dacă cetățenii non-ungari intră în Ungaria dintr-o țară clasificată în zona verde condițiile de tranzit nu se aplică.
TRANSPORTUL DE MARFĂ
Noile prevederi ungare nu afectează transportul de marfă.
Condițiile actuale de trafic pot fi verificate pe site-ul www.utinform.hu/webkamerak/
Potrivit informațiilor de la Ministerul Inovării și Tehnologiei din Ungaria, urmare ridicării stării de urgenţă, vor redeveni aplicabile restricțiile de circulație existente anterior pentru zilele nelucrătoare (weekend și sărbători legale), aplicabile camioanelor a căror masă totală depășește 7,5 t şi care sunt încadrate în clasa de mediu de cel puţin EURO3 (Camion Stop), suspendate pe perioada instituirii măsurii stării de urgenţă.
Astfel, începând cu data de sâmbătă, 27 iunie 2020, orele 22:00 până duminică, 28 iunie 2020, orele 22:00, este interzisă circulația pe teritoriul Ungariei a camioanelor a căror masă totală depășește 7,5 t şi care sunt încadrate în clasa de mediu de cel puţin EURO3, intervalul orar menționat urmând să fie aplicabil pentru toate zilele de weekend și sărbători legale.
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:
- Pe cale rutieră: –
- Pe cale ferată: Conform unui comunicat remis de Societatea ungară a Căilor Ferate (MÁV), începând de la 1 iulie 2020 a fost reluată circulaţia trenurilor internaţionale cu destinaţia Romania, Slovenia, Croaţia şi Serbia. De asemenea, se suplimentează numărul trenurilor de mare viteză pe ruta Budapesta-Viena, respectiv Budapesta-Munchen.
- Pe cale aeriană: Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Ungaria.
Tranzitul aeroportuar se va desfasura in continuare fara restrictii, aeroportul putând fi utilizat în continuare ca poartă de îmbarcare/debarcare de către cetățenii români.
Cetățenii români vor putea intra în Ungaria (frontiera terestra), pentru a se îmbarca de pe aeroportul din Budapesta/ Debrecen, fără a fi necesară prezentarea celor două teste negative COVID19, în măsura în care vor avea asupra lor documentul de calatorie, documentul din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, biletul de avion.
Este de asemenea permis tranzitul aeroportuar si dinspre statele din Europa de Vest. Cetățenii români care aterizează la Budapesta sau Debrecen din alte state aflate pe lista galbenă, vor putea să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, condiția fiind să aibă transport asigurat de la aeroport înspre graniță. Cei ce vin din state aflate pe lista roșie, vor trebui să obțină în prealabil o derogare de intrare în Ungaria.
Persoanele care conduc/ astepta apartinatori la aeroport vor putea intra in Ungaria, doar daca au doua teste Covid-19 negative, efectuate în ultimele 5 zile la interval de minim 48 de ore între ele, sau un document din care rezulta ca in ulteimele 6 luni a fost diagnosticat cu Covid-19.
- Pe cale maritimă: –
MĂSURI PE PLAN INTERN:
Restricții care afectează viața personală
Starea de urgența a fost ridicată începând cu 18 iunie, fiind înlocuită cu starea de alertă epidemiologică. Următoarele măsuri sunt încă în vigoare:
- Utilizarea măștii este obligatorie la nivel național pentru transportul public și în magazine, cu excepția celor cu vârsta sub șase ani.
- Personalul unităților de catering trebuie să poarte o mască.
- Documentele oficiale ale cetățenilor ungari care au expirat în perioada stării de urgență, valabile pe teritoriul Ungariei, își mențin valabilitatea 15 zile după încheierea urgenței.
Restricții care afectează economia
- În conformitate cu decretul Institutului Național de Farmacie și Sănătate Alimentară (OGYEI), în Ungaria există o restricție la export a ingredientului activ pentru sulfat de hidroxiclorochină și medicamentelor fabricate cu acesta. Conform rapoartelor de presă, sulfatul de hidroxiclorochină poate fi util în tratamentul pacienților infectați cu coronavirus. Restricția la export se va aplica începând cu 24 martie 2020 și va fi ridicată, dar va dura cel târziu până la 24 septembrie 2020.
- Autoritățile ungare au clasificat 104 companii drept strategice, inclusiv centrale electrice (Paks), rafinăriile de petrol (MOL), Banca Națională și diverse companii alimentare, farmaceutice și de apă.
- Totodată, s-a dispus, de asemenea, ca aceste companii să fie puse sub controlul Ministerului Apărării Naționale, dacă acestea devin nefuncționale. Armata este deja pe teren și este implicată în exploatarea operațională a fabricilor. Supervizarea se realizează împreună cu poliția și protecția civilă.
- Facilități acordate cetățenilor și firmelor
- Se suspendă plata creditelor atât pentru persoane fizice cât şi pentru companii, măsura fiind în vigoare până la data de 31 decembrie, cu posibilitatea de prelungire.
- Împrumuturile pe termen scurt acordate companiilor vor fi prelungite până până la data de 31 iunie.
- Pentru creditele de consum care sunt contractate începând cu data de 19 martie, dobânda anuală efectivă (DAE) se va plafona la rata dobânzii de referință stabilită de Banca Naţională a Ungariei plus maxim 5%.
- În sectoarele economice turism, Horeca, divertisment, sport şi cultură, transport pasageri (şoferi de taxi), obligația de plată a contribuției din partea angajatorilor este suspendată integral până la data de 30 iunie. Nivelul contribuțiilor din partea angajaților va fi redus, aceştia nu vor plăti contribuții la fondul asigurărilor sociale, iar nivelul contribuțiilor la fondul asigurărilor de sănătate va scădea la minimum prevăzut de lege. În aceste sectoare de activitate, contractele de închiriere nu pot fi reziliate şi nu pot fi majorate chiriile.
- Până la data de 30 iunie se suspendă plata taxei de turism.
- S-a convenit flexibilizarea codului muncii și a regulilor de angajare, în scopul facilitării acordurilor dintre angajatori și angajați.
ALTE INFORMAȚII UTILE:
Dispoziţii referitoare la sezonierii agricoli – Lucrătorii sezonieri din agricultură, provenind din statele vecine, pot intră în Ungaria la solicitarea şi informarea prealabilă a angajatorului adresată autorităţilor ungare competente (IGP) pe cale electronică cu 48 de ore înainte, cerere care va cuprinde numele, documentul de identitate, locul desfăşurării activităţii lucrative, locul cazării, respectiv durata raportului de muncă.
Angajatorii sunt obligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora, despre condițiile şi data intrării pe teritoriul HU.
Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele desemnate în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19.
În cazul persoanelor care vin din state terțe, pe lângă condițiile de obținere a permiselor de munca este necesara prezentarea la frontieră a contractului de muncă sau o adeverință din partea angajatorului (în original) referitor la domeniul de activitate, locul şi durata raportului de munca. Angajaţii trebuie să prezinte la frontieră copia corespondenței angajatorului cu punctul de frontieră, respectiv originalul contractului de muncă sau adeverința eliberată de angajator.
Dupa intrare salariatul sezonier va fi luat în evidenţele de autorităților de sănătate publica şi va intra în carantină la locul de muncă timp de 14 zile.
Definirea condițiilor de carantină la locul de muncă presupune următoarele aspecte:
-Muncitorii sezonieri vor fi transportați de angajator în mod organizat de la punctul de frontieră la locul de cazare. Deplasările individuale nu sunt permise.
-Părăsirea locurilor de cazare se face organizat doar în scopul deplasării la locul de muncă. Angajatorul trebuie să asigure lucrătorilor masa zilnică.
-Lucrătorul este obligat sa anunțe orice fel de simptome de îmbolnăvire în timpul carantinei la locul de muncă.
-In cazul în care se constată unele simptome, lucrătorul trebuie izolat și trebuie anunțate autoritățile de sănătate publică din Ungaria.
La terminarea raportului de muncă,angajatorul este obligat să anunțe punctul de trecere a frontierei și autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.
Convoialele militare pot intra sau tranzita teritoriul HU, indiferent de ţara de provenienţă, dacă deplasarea are ca scop transport exclusiv de echipament şi tehnică militară în vederea participării la exerciţii militare, şi este asigurată intrarea pe teritoriul statele vecine.
Scop de afaceri – Managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în HG pot intra în Ungaria fărăr restricții, dacă respectivele companii sunt afiliate, iar în accepțiunea legii privind impozitarea, între ele există relaţii contractuale. Persoana în cauză trebuie să demonstraze că deplasarea se face în interes de serviciu.
Dispoziţii cu privire la participarea sportivilor sau experţilor din domeniul sportului la evenimente sportive:
– participanţii la evenimente sportive internaţionale organizate pe teritoriul Ungariei – cu excepţia spectatorilor – provenind din statele aflate în zona galbenă sau roşie pot intra fără restricţii.
– sportivii deţinători de autorizaţie de concurs, experţii în domeniul sportului, respectiv organizatorii de evenimente sportive care deţin o invitaţie nominală din partea unei federaţii sportive ungare pentru participarea la un concurs internaţional, cu excepţia celor de la pct.1, vor putea intra în HU dacă prezintă două teste moleculare SARS-CoV-2 negative efectuate în ultimele 5 zile, la un interval de minim 48 de ore.
Date de contact ale misiunilor României în Ungaria – AICI
1 Comment
Zilnic peste 100000 de persoane tranziteaza vamile din vestul tarii,de astazi se schimba situatia !Afla noile conditii ! – Carasanul – Banat24
15 iulie 2020 at 07:21[…] citeste mai mult aici […]