La un pas de contaminarea apei la Oravița!

La un pas de contaminarea apei la Oravița!

 

 

 

 

 

Timp de câteva săptămâni o problemă arzătoare a cuprins cetățenii orașului: revolta că firma care execută lucrările pe programul cu finanțare europeană pentru schimbarea rețelei de apă și canalizare ar folosi steril de la halda din Sasca Montană în lucrări. Steril care, la cea mai mică avarie, ar putea ajunge în apă.
Imediat am contactat firma Ludwig Pfifer, constructorul din proiect. Aceștia mi-au spus că este exclus să se folosească steril căci, în proiect, e nisip dar, cum nu fac ei lucrările, de fapt, ci lucrează în antepriză, vor merge la Oravița să verifice ce se întâmplă.
”Au fost discuții de genul acesta și noi ne-am opus categoric, tocmai datorită altor particole nocive ce pot fi în steril. Sper că nu au făcut așa ceva! Noi vom trimite chiar acum o echipă de la Primărie să verifice” spunea imediat după sesizarea problemei primarul Costel Ursu. Inspectorul de mediu de la Primăria Oravița a sesizat imediat Garda de Mediu, comisarii aceștia fiind deja pe drum spre Oravița căci veniseră sesizări și de la cetățeni.
Primii care au răspuns reporterilor noștrii au fost cei de la Garda de Mediu, comisarul șef Senina Dreve ne spune că nu este steril în zonele unde se lucrează în prezent, dar că au găsit un depozit de zgură pe una dintre platformele lor, au luat probe și vor continua cercetările.
Situația a fost lămurită chiar de către reprezentantul constructorului care, după vizita de la Oravița, a recunoscut că s-a folosit steril în diverse lucrări provizorii prin care se acopereau țevile și urmau să asfalteze și să aducă la starea inițială respectivele căi de comunicații unde s-a intervenit.
Ce s-a întâmplat de fapt? Societatea de Închideri Mine a cerut subcontractorului care face lucrarea la Oravița să intervină și să curețe mai multe scurgeri din halda de steril din Sasca Montană, iar subcontractorul a efectuat lucrarea de curățare și a folosit materialul extras în lucrările din Oravița!
Din fericire, spune constructorul, au fost doar construcții parțiale și acel steril va fi înlăturat și nu va mai fi folosit. De asemenea, reprezentantul Ludwig Pfifer ne mai spune că, cel mai probabil, șeful de lucrări de la Oravița va fi și sancționat, căci caietul de sarcini n-a fost respectat, acolo precizându-se că se va folosi doar nisip.
Cel mai probabil va urma și o amendă din partea Gărzii de Mediu și foarte, foarte multă atenție din partea cetățenilor și a inspectorilor Primăriei.

Cristian Frant

Zi de zi, in ochii tai

Related Posts

Leave a Reply