Cosana Străinescu, astăzi, puntea de legătura dintre Primăria Golubac şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin

Cosana Străinescu, astăzi, puntea de legătura dintre Primăria Golubac şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin

Celebrul de acum ,,Bac” din Moldova Nouă şi Portul de la Desecare i-au adus pe sârbi la disperare, în lipsa informaţiilor despre stadiul lucrărilor şi avizelor necesare pentru deschiderea noului punct vamal, sârbii au solicitat sprijinul conducerii Partidului Verde Moldova Nouă care, de mai bine de zece ani, sunt partenerii sârbilor din Golubac în mai multe proiecte culturale locale. Cosana Străinescu a însoţit astăzi delegaţia sârbă pentru întâlnirea cu Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean. În concluzie, după mai bine de două ore s-au consemnat următoarele: statutul juridic al pontonului pentru îmbarcare-debarcare amplasat pe partea sârbă în punctul Vamal Usie, este problema nr.1 astazi ,nu este reglementata acostarea lui datorită legislaţiei din Republica Serbia, aspect care, dacă nu se rezolvă în vreun fel, poate conduce la apariţia încă a unui port părăsit la Moldova Nouă pe lângă cele două.
Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean spune: „Guvernul României şi-a îndeplinit toate obligaţiile faţă de acest proiect. Consiliul Judeţean, de asemenea, în luna octombrie ar trebui să începem activitatea dacă vom avea un operator naval care să opereze acest bac.
Am investit prea mult în acest obiectiv ca să ne împiedicăm de un contract pentru acest ponton, nu dorim bani pentru acest ponton, să fie clar pentru toţi. Sper că acest ,,bac” să fie puntea de legătură economică şi socială dintre românii şi sârbii de pe ambele maluri ale Dunării.
Primarul localităţii Golubac Nebojsa M, „Noi am finalizat de mai bine de doi ani totul, am investit peste 400.000 de euro în punctul Vamal Usie. Graba cu care s-a făcut acest proiect fără să se ţină cont de legislaţia Sârba cât şi Română în domeniul naval ne încurcă. Acum, pentru circa 40.000 de euro, cât este valoarea acestui ponton, riscăm să nu deschidem acest punct vamal, dacă ştiam de acest aspect juridic poate era mai bine să cumpărăm noi pontonul. Era mai simplu…”
„În concluzie, următoarele două săptămâni vor fi cruciale pentru deschiderea noului punct vamal, partea română deja a demarat şi implementează organigrama aferentă atât vămii cât şi poliţiei de frontieră. Dacă partea română şi sârbă vor ajunge la un compromis juridic faţă de pontonul amplasat pe malul sârbesc şi în octombrie se va reuşi desemnarea unui operator naval pentru ,,bac”, atunci putem vorbi de un nou punct vamal. Acesta am înţeles eu din toată discuţia purtată cu dl Preşedinte Hurduzeu şi dl Nebojsa Mijovici, primarul localităţii Golubac care, cred eu, că pot fi rezolvate cumva,dorinta sa fie..” spune Cosana Străinescu, Vicepreşedinte al Partidului Verde Moldova Nouă.

 

Dana Predut

Zi de zi in ochii tai

Related Posts

Leave a Reply