Săptămâna trecută, poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol şi cei de la inspectoratele de poliţie judeţene Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara şi Caraş Severin au verificat modul în care ocoalele silvice şi agenţii economici cu obiect de activitate în domeniul forestier din județ respectă prevederile legale pe linie silvică.
Acţiunea a fost demarată pe raza judeţului Caraş – Severin, unde au fost controlate 3 ocoale silvice de stat (Reșița, Văliug și Anina) şi 3 agenţi economici.
Polițiștii și inspectorii Gărzii Forestiere au găsit așa de multe încălcări ale legislației silvice că s-au văzut nevoiți să aplice 21 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 96.000 de lei. ”Poliţiştii au constatat că s-a încălcat Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, sens în care au fost confiscaţi aproape 3.000 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 880.000 de lei. În urma constatării a 6 infracţiuni, au fost întocmite dosare penale: pentru 3 infracţiuni de tăiere fără drept de arbori şi pentru alte 3 de furt de arbori. Au fost găsite peste 100 de bucăţi de lemn, provenite din tăierea ilegală (peste 27 metri cubi), a căror valoare se ridică la 7.700 de lei” ne-a declarat comisarul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
În aceste activităţi au fost angrenaţi şi specialişti silvici din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Gărzile Forestiere Braşov, Focşani şi Râmnicu Vâlcea.
În urma controlului efectuat la un depozit de material lemnos al unei firme, s-a constatat lipsa a peste 1.000 metri cubi de lemn (în valoare de aproape 370.000 de lei). De asemenea, societatea deţinea alte material lemnoase fără provenienţă legală.
Operatorului economic i-au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr 171/2010, în valoare de 19.000 de lei.
Verificările efectuate la o unitate silvică de stat, cel mai probabil Ocolul Văliug, au condus la faptul că, din depozitul temporar a cărei valabilitate de funcţionare era expirată, au fost expediaţi peste 1.500 de metri cubi de material lemnos fără provenienţă legală. Unităţii silvice i-au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr 171/2010, în valoare de 49.000 de lei, fiind confiscată contravaloarea a peste 1.500 de metri cubi de lemn.
Mai trebuie spus că toate aceste nereguli au fost semnalate atât de angajați ai Parcului Național Semenic-Cheile Carașului cât și de pagina de Facebook ”Stop Defrișărilor” sau de ONG-uri precum GEC Nera. Doar că, în urma acestor semnalări bilogul Parcului Național Semenic, Teodora Sinculeț, care a suferit și un accident de muncă a fost determinată să demisioneze iar ONG-urile au fost contrazise permanent de către directorul Direcției Silvice Caraș-Severin sau purtătorul de cuvânt al Romsilva, care susțineau că toate activitățile sunt legale!
Cristian Frant
Zi de zi in ochi tai
2 Comments
Acțiunea de amploare al IGPR și Gărzii Forestiere s-a încheiat cu rezultate alarmante: nu se respectă legea! – Carasanul – Banat24
22 aprilie 2019 at 12:04[…] citeste mai mult aici […]
Uni mai și umblă
23 aprilie 2019 at 21:40Acuma înțeleg activitatea intensivă de exploatare, de la începutul luni …oricum sumele sunt ridicol de mici și în sfârșit am văzut și eu o mașină de poliție la intrare pe un drum forestier…în fine o piesă de teatru bine jucată