Procurorii DNA Timișoara i-au făcut un nou dosar lui Chisăliță Ion Alfredo pentru fraude cu fonduri europene, rechizitoriul incriminându-l atât pe el cât și pe fiul acestuia.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
CHISĂLIȚĂ IOAN ALFREDO pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în declarații în formă continuată,
– participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,
VUC NICOLAE, fiul primului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene” ne-a comunicat Direcția Națională Anticorupție.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 2013-2015, în contextul derulării a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – „Extindere și modernizare fermă mixtă aparținând domnului Chisăliță Ion – Alfredo”, Chisăliță Ioan Alfredo a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false din care rezulta că deține un număr de 70 de familii de albine, fapt care nu corespundea realității.
Procurorii anticorupție mai spun și că Ion – Alfredo Chisăliță a declarat aspecte neadevărate și în fața altor persoane (angajați din cadrul Primăriei Ciclova Română și a unei asociații agricole) care i-au eliberat diverse documente ce au fost folosite ulterior la A.F.I.R.
În același context, beneficiind de ajutorul fiului său, Vuc Nicolae, la data de 21 aprilie 2015, ar fi prezentat experților Serviciului Active Fizice și Plăţi Directe (S.A.F.P.D.) din cadrul Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Caraș Severin, care au efectuat verificarea în teren a realizării investițiilor, stupina ce aparținea, în fapt, fiului său Vuc Nicolae, pentru care acesta din urmă obținuse anterior sprijin financiar prin derularea altui proiect finanțat din fonduri europene.
”Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta și din bugetul național în cuantum de 108.082 lei, sumă cu care A.F.I.R. s-a constituit parte civilă în cauză.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 108.082 lei sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal, la care a solicitat să se calculeze dobânzi, începând de la remiterea fiecărei tranșe” explică procurorii DNA.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile ce aparțin inculpaților iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.
Chisăliță a mai fost arestat preventiv într-un dosar privind falsuri și deturnare de fonduri la Trezoreria Oravița, acolo unde și lucra.
Marcel Lida, șef de birou al Trezoreriei Oravița, și Ion Alfredo Chisăliță, casier al Trezoreriei, au fost achitați de Judecătoria Oravița, după ce au fost trimiși în judecată pentru 4, respectiv 5 presupuse infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu.
Primele descinderi ale oamenilor legii la Trezoreria Oravița au fost făcute în prima lună a anului 2015, după ce s-a constatat lipsa unor sume uriașe de bani, iar în luna mai a aceluiași an au fost făcute noi descinderi. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa susţineau că din cercetările efectuate rezultă că, în perioada 2007-2013, Maria Moşoarcă, în calitate de referent desemnat pentru emiterea/răscumpărarea certificatelor de trezorerie, Ion Alfredo Chisăliţă, în calitate de casier cu atribuții de gestiune a numerarului de casierie și efectuarea operațiunilor de încasare și plată în numerar, și Marcel Lida, şef birou Trezoreria Oraviţa, cu atribuțiuni în verificarea operațiunilor de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, de control al funcționarilor subordonați și al operațiunilor zilnice și periodice ale Trezoreriei Oravița, au întocmit mai multe documente care atestau în fals operațiuni de răscumpărare a certificatelor de trezorerie, însușindu-și la diferite date, în perioada 26.01.2007- 18.01.2013, suma de 422.352,6 lei.
La momentul finalizării rechizitoriului, prejudiciul adus Trezoreriei Statului prin săvârşirea faptelor se ridica la suma de 600.000 lei, întrucât certificatele au produs în continuare dobânzi în favoarea titularilor.
Faptele, considerau procurorii, ar fi reieșit cu claritate din raportul de constatare tehnico-științifică care atestă ieșirile de numerar din Trezoreria Oravița în perioada 26.01.2007- 18.01.2013, precum și ilegalitatea operațiunilor de răscumpărare constând nu numai în lipsa semnăturilor titularilor, ci în special a certificatelor de trezorerie în original. Operațiunile de răscumpărare ilicită ar fi rezultat și din audierea celor 74 de martori, din declarațiile cărora reiese că nu au solicitat răscumpărarea certificatelor la datele din evidențele Trezoreriei Oravița și se află în posesia certificatelor de trezorerie în original, lucru constatat și de organele judiciare prin ridicarea acestor înscrisuri în copie conformă cu originalul. Toți martorii declară că nu au înmânat nici pentru perioade scurte de timp certificatele de trezorerie altor persoane!
Cauza se judecă acum de Curtea de Apel Timișoara, care va da sentința definitivă în dosarul cu Trezoreria.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.