Rata șomajului, în scădere în județul Caraș – Severin!

Rata șomajului, în scădere în județul Caraș – Severin!


Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș – Severin anunță o rată a șomajului în scădere pentru finalul lunii ianuarie.
În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin erau înregistraţi la finele lunii ianuarie 2018 un număr de 3340 persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 1449 erau femei . Dintre cele 3340 persoane, 1165 au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, celelalte 2175 persoane fiind şomeri neindemnizaţi.
În funcţie de mediul de rezidență, la finele lunii ianuarie 2018, 1326 şomeri proveneau din mediul urban şi 2014 şomeri din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau vârsta cuprinsă între 40–49 de ani, urmaţi de cei din grupa de vârstă 30-39 de ani, de cei peste 55 de ani şi de cei din grupa de vârstă 50-55 de ani, la polul opus aflându-se persoanele cu vârsta sub 25 de ani şi cei cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani.
Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar aveau cea mai mare pondere în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caras-Severin, urmaţi de şomerii cu nivel de instruire gimnazial, liceal, profesional/arte şi meserii, post-liceal, în timp ce şomerii cu studii universitare reprezentau doar 5,12%, iar cei cu studii postliceale 0,17%.
De precizat ar mai fi faptul că în cursul lunii ianuarie 2017 au intrat în evidenţele AJOFM Caraş-Severin un număr de 184 persoane şi au iesit din evidenţele acesteia 805 persoane.
Ca urmare a serviciilor oferite de către AJOFM Caraş-Severin, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă în luna ianuarie 2018 un număr de 332 persoane. Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, stimularea mobilităţii foţei de muncă, acordarea de prime de activare pentru şomerii neindemnizaţi şi completarea veniturilor şomerilor care se încadrează înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj.
Rata şomajului înregistrată în judeţul Caraş-Severin la finele lunii ianuarie 2018 a fost de 3,01%, în scădere cu 0,36 pp faţă de luna anterioară. Rata şomajului feminin a înregistrat valoarea de 2,93%, iar rata şomajului masculin a înregistrat valoarea de 3,06%.

Related Posts

Leave a Reply