Perle turistice din Caraş-Severin: Lacul Buhui, lângă Anina.

Perle turistice din Caraş-Severin: Lacul Buhui, lângă Anina.

Printre frumusețile peisagistice ale județului Caraş-Severin se află şi Lacul Buhui, situat la aproximativ 5 km de Anina, în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, fiind unul dintre cele mai frumoase şi mai curate lacuri din România.

Dacă doriţi să ajungeţi cu maşina la Lacul Buhui, la intrarea pe drumul forestier, reprezentanţii Ocolului Silvic, vă vor percepe o taxă de 10 lei de maşină pentru accesul către lac. Dacă mergeţi pe jos, accesul este gratuit.

Un lucru mai puțin cunoscut este că Lacul Buhui este primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare, fiind construit de administrația austro-ungară, în anul 1884. Se află la o altitudine de 640 de metri, fiind amenajat prin bararea cursului pârâului Buhui (un afluent al Caraşului), la ieşirea din Peşterea Buhui, pentru a asigura alimentarea cu apă a oraşului Anina şi a întreprinderilor care funcţionau la acea vreme. Lacul măsoară 1,6 km2 şi cea mai mare adâncime atinge aproximativ 27 metri.

Peştera Buhui se află în apropierea lacului, are o lungime de aproape 2 km şi nu trebuie să o ratați, dacă tot vă aflați în zonă.

Lacul e înconjurat de o superbă pădure de brazi şi fagi care se oglindesc perfect în apă. Tot acolo se află şi unul dintre cele mai lungi cursuri subterane de apă cunoscute din România, Pârâul Buhui, care are peste 3200 de metri. La Buhui se poate merge şi iarna, peisajul fiind absolut superb.

Ca fapt divers, trebuie să ştiți că Lacul Buhui a fost lacul preferat al regelui Ferdinand I al României, acesta vizitandu-l împreună cu regina Maria şi prințesa Ileana, în anul 1926.

Locul reprezintă dealtfel, una dintre destinațiile preferate de foarte mulți turişti care ne vizitează județul, numărul acestora depăşind un million de vizitatori.

Foto: Facebook – Ciprian Floare

 

Related Posts

Leave a Reply