Din această lună, mai de drag, mai împins de la spate am reluat munca de teren. Astăzi, zi plină. Şedinţă de Consiliu Judeţean începând cu ora 12, şedinţă a Consiliului Local Reşiţa, de la ora 13. La Consiliul Judeţean, o oarecare monotonie. Fără comentarii, fără incidente, ordinea de zi s-a scurs precum Donul liniştit. Noroc cu domnul consilier liberal Daniel Surdu, director al ADI Acvabanat, foarte scrupulos cu adresele fără răspuns din partea Aquacaraş. La societatea din urmă, consiliul judeţean este acţionar majoritar, cu ceva peste 60 la sută din acţiuni. De fapt, domnul Surdu bătea şaua să priceapă iapa. Adică, în numirea membrilor consiliului de administraţieAquacaraş, Acvabanat ar trebui să aibă un rol mai mare, cel puţin determinant. Ceea ce l-a determinat pe preşedintele forului judeţean, Silviu Hurduzeu, să-l atenţioneze pe consilier că, ar fi cazul să se decidă care cămaşă îi este mai aproape. Cea de consilier judeţean sau cea de director al ADI Acvabanat. În fine, am avut parte şi de un rafinament al preşedintelui, după ce Surdu declarase că se cheltuie prea mult cu telefoanele consilierilor iar ei, consilierii PNL au înţeles să renunţe la acest răsfăţ. Tam nesam, Hurduzeu o ridică în picioare pe directoarea economică, Gina Pavel şi îi solicită să prezinte situaţia plăţilor pentru telefoanele incriminate. Surpriză. Toţi consilierii judeţeni, inclusiv domnul Surdu apar cu facturi achitate de Consiliul Judeţean!
La Consiliul Local Reşiţa, începutul prevestea o nouă şedinţă molcomă. Ceva modificări prin statutul de funcţii şi personal al unor servicii din subordine au trecut fără probleme. Apropos, ştiaţi că nea Ghiţă, muncitor necalificat la Zoo, poate fi trecut drept calificat doar prin Hotărâre de Consiliu Local? Se merge în pas de voie printre punctele de pe ordinea de zi şi ajungem la cuiul lui Pepelea. Şi vom vedea de liberalii şi social democraţii sunt incompatibili. Primarul Ion Popa propune cumpărarea unui teren de aproximativ şapte hectare în Mociur la un preţ de aproape cinci ori mai mic decât la prima strigare. „Mai sunt în zonă două terenuri ce au cam aceiaşi suprafaţă, pe care mă gândesc să le cumpărăm când va fi cazul. Dacă este terenul nostru, eventualii investitori nu vor putea face ceea ce le-ar permite un teren proprietate a lor. Pe teren sunt şi hale dezafectate. Numai din valorificarea acestora la fier vechi ne scoatem investiţia”. Consilierii PSD, fireşte, se opun, spunând că administraţia locală nu se poate erija în investitor ci, doar creează cadrul legal pentru investiţii. În fine, fiind o hotărâre cu trimitere la patrimoniu, proiectul nu trece, deoarece era nevoie de două treimi din voturi,consilierii PSD votând împotrivă. Tensiunea se sparge la prezentarea activităţii societăţii Termoserv. Social democraţii acuzau conducerea societăţii că nu îşi previzionează profit pentru anul viitor. Liberalii explică rolul acestei societăţi, căldură şi apă caldă pentru şcolile şi grădiniţele din municipiu. Ion Popa spune că un profit al societăţii ar însemna o presiune suplimentară pe bugetul primăriei. Consilierul Mirel Sabo (PSD) insistă cu profitul. Primarul îl apelează cu sintagma „Sabo, eşti nebun?”, moment în care liderul grupului PSD, Ionuţ Chisăliţă ordonă retragerea consilierilor pe care îi păstoreşte.
Dacă îmi permiteţi, concluzia. Deşi cetăţenii trimit în administraţie oameni de la care aşteaptă soluţii pentru dezvoltarea comuninăţilor locale, aleşii lasă impresia că nu îi interesează decât meciul politic. Cu siguranţă că sunt şi ceva interese pecuniare. În cazul nostru, cine taie fierul vechi de pe terenul ce urma a fi cumpărat? Firme apropiate PNL, firme apropiate PSD? Surse din interiorul PSD spun că firmele apropiate PNL au fost deja antamate pentru această dezafectare. Şi nu pe gratis, fireşte. Nu ne rămâne decât să fim cu ochii pe ei.
De Dan Popoviciu
Sa auzim de bine.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.