Sterilul de pe iazul Boșneag ne dă în continuarea bătăi de cap, sâmbătă și duminică vântul a suflat cu până la 100 kilometrii la ora, iar praful a fost antrenat peste toată zona Clisurii dar și peste Serbia. Cetățenilor sârbi le-a fost umbrită fericirea sărbătorii, zilelor localității Veliko Gradiste, deoarece nici ei nu au scăpat de furia prafului aflat în aer. Este aproape imposibil să stai în aer liber în acele momente deoarece efectiv inspiri aer contaminat cu tot felul de substanțe chimice.
Inadmisibil este faptul că nimeni nu face nimic pentru a se schimba odată această situație, de ani de zile ne confruntăm cu această poluare, iar atât autoritățile locale cât și cele județene ridică din umeri. Pasează unul de la celălalt această problemă ca și cum ar fi vorba despre o minge de ping pong și nu de viețile a mii de oameni ce trebuie sa îndure de fiecare dată când vântul sulfă cu putere, poluarea cu sterilul de pe iazurile tehnice de decantare.
Una din soluțiile propuse în ședința Consiliului Local de către domnul Lupu Matei, primarul localității, este inundarea iazului Boșneag cu apa din pârâul Boșneag. Contactat telefonic domnul Cornel Sturza, președintele organizației GEC Nera pentru a-l întreba cât de viabilă este această idee, ne-a răspuns următoarele: ,,Nu este o idee viabilă pentru că pârâul Boșneag trebuie să aibă un debit minim care să asigure funcționare lui ca și curs natural de apă, în condițiile în care acest pârâu nu are un debit atât de mare pentru a putea fi inundat iazul Boșneag si să facă față unei evaporări pe o suprafață atât de mare. Singura soluție viabilă ar fi aceea propusă și de noi în diferite proiecte și anume consolidarea vegetativă a acestui iaz cu plante puțin pretențioase la soluri, mai degrabă material steril. Până când nu se va realiza acest lucru , vom vorbi și peste 2,3…5 ani de această poluare.”
Victor Tiugan directorul Moldomin nu vede nici el cu ochi buni această propunere ,, Datorită diferenței de nivel dintre albia pârâului și iazul Boșneag , dar proiectanții vor hotărâ acest lucru, nu noi.Trebuie luate măsuri urgente pentru că este în joc sănătate tuturor, a nostră și a copiilor noștri.”
Verzii iau și ei atitudine prin vocea președintelui Eugen Baleanu ,,Minciuni de fiecare dată din partea responsabililor pentru nenorocirea care ne lovește la fiecare adiere de vânt, cred că prima dată trebuie făcută curățenie în cercul ,,vicios infracțional” în care a intrat Moldomin și asta poate să facă doar o singură instituție a statului, DNA-ul. Este inadmisibil ca lichidatorul juridic al acestei societăți să nu fie tras la răspundere pentru ce se întâmplă acum cu Moldomin și iazul Boșneag.”
Oare de ce guvernele și autoritățile locale se încăpățânează și nici măcar nu încercă să își dea interesul față de această problemă, în situația în care consolidarea vegetativă a acestor iazuri este o soluție pe care chiar natura ne-a oferit-o , dovada fiind zonele de vegetație apărute pe iazul Tăușani.
Cât va trebui să mai suportăm această poluare? Rămâne de văzut…
Alexandra Dăscălescu
2 Comments
Martin Corneliu
4 august 2015 at 12:47Va salut,
Societate civila vad ca o evitati si mergeti pe partide politice!Mai tineti legatura si cu ONG-urile de mediu din Moldova Noua!
Cu Stima!
moldova veche
4 august 2015 at 20:49oare se intreaba cineva de ce zona moldova veche chiar si macesti,probabil si coronini este atacata de stoluri grauri care fac prapad in livezile oamenilor si chiar si in pomii de acasa
de citiva ani este o adevarata pacoste acest fenomen,mininca toate fructele ,strugurii,chiar ataca si legumele coapte
daca privim atent,aceste pasari se inmultesc pe iazul si pe ostrovul moldova veche care s au inpadurit cu catina,salcioara,nimeni nu mai are grija,sau extins extraordinar,dese de nu intra nici ciinii
priviti dimineata si o sa vedeti um se ridica stoluri cu mii si mii de grauri
si seara invers se intorc in locatia lor ca sa continue ziua urmatoare ,si te intrebi care rau e mai mare sa murim de foame sau de boli
trebuie urmarita situatia foarte atent de cei care se ocupa si luata cea mai buna soutie