Veteranii de război din Caraș-Severin au primit diplome de excelență, din partea administrației județene, la manifestarile prilejuite de marcarea zilei lor. A fost un moment emoţionant,
”Din păcate, nu suntem în stare să facem atât cât ar trebui pentru cei care au luptat în cel de-al doilea Razboi Mondial, a spus Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului judeţean, în debutul manifestării. Acum, la împlinirea a 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, amintirea, din nefericire, este estompată de trecerea timpului, iar din acest punct de vedere va trebui ca memoria celor care au căzut sau au reușit să treacă peste acest moment de încordare maximă din istoria omenirii să fie mult mai atent cinstită de noi, cei care astăzi suntem reprezentanții comunităților românești. Consiliul Judeţean și-a făcut datoria de a organiza această zi care, practic, cinstește eroii Caraș-Severinului. A fost o zi specială, pe de o parte pentru că au fost prezenți și câțiva din veteranii noștri, dar și pentru că am lansat un volum dedicat monumentele eroilor din județul Caraș-Severin, care, în fapt, reușește să țină vie memoria acestora.”
Cu această ocazie a fost lansat şi volumul „Monumentele eroilor din județul Caraș-Severin”, ce aparţine profesorilor timişoreni Petru Bona şi Alin Cristian Scridon, care încearcă, în acest fel, să transmită, şi generaţiilor următoare, importanţa cunoaşterii adevărului şi a sentimentului naţional. Cartea se doreşte a fi o monografie a tuturor monumentelor din Caraş-Severin, dedicate eroilor din judeţul nostru. Practic, reprezintă un prim pas în cunoaşterea celor care s-au jertfit pentru credinţă şi neam. De apariţia cărții s-a ocupat Direcţia Judeţeana pentru Cultura Caraş-Severin, prin Ministerul Culturii.
Tot cu acest prilej, prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, i-a întânat președintei Asociației Veteranilor de Război, Lucia Leche, o Diplomă de Exceleță. De asemenea, cei prezenți au vizionat și un film realizat de trustul de presă al MapN, intitulat ”Pui de Lei”.
În Caraș-Severin mai sunt în viață 211 veterani de război, iar diferența, până la 1.460 o reprezintă numărul văduvelor acestora. Anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Razboi”, dedicat marcării a 70 de ani de la încetarea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Daniel Botgros
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.