Inelul strâns de securitate care înconjoară sediul președinției ruse a fost pătruns într-un mod spectaculos de ceea ce păreau a fi două tentative de atac cu drone în primele ore ale dimineții de miercuri.Cu toate acestea, până când Kremlinul a ales să facă public incidentul în jurul orei 12 mai târziu, înregistrările video de pe rețelele sociale legate de incident au atras puțină atenție.
Motivul pentru care Rusia a decis să dezvăluie încălcarea securității este neclar. Dar într-o declarație de cinci paragrafe, Kremlinul a făcut afirmația incendiară că incidentul a fost o tentativă de asasinat lansată de Ucraina împotriva președintelui rus, Vladimir Putin. Kievul a negat cu fermitate această afirmație.
Kievul a fost bombardat cu rachete în orele care au urmat afirmatiilor Rusiei, în conformitate cu istorica disponibilitate a lui Putin de a lovi orașele ucrainene după orice presupusă provocare.
Multe detalii despre incident rămân neclare. Iată ce știm – și întrebările care rămân. Ce s-a întâmplat?
Moscova a declarat că presupusul atac a avut loc în primele ore ale dimineții de miercuri. Două „vehicule aeriene fără pilot” au fost interceptate și distruse înainte să provoace daune sau răni, a declarat Kremlinul.
Președintele rus nu se afla în clădire în momentul respectiv, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.
Ulterior, au apărut înregistrări video pe rețelele sociale care pareau să arate incidentul. Analiza CNN a acestor înregistrări video susține afirmația Moscovei că două drone au fost zburate deasupra Kremlinului.
O înregistrare video care părea să arate fum ridicându-se de la Kremlin a apărut pe un canal Telegram la ora locală 2:37 a.m. miercuri. Primele rapoarte ale incidentului citând Kremlinul au fost transmise de media de stat rusești TASS și RIA în jurul orei locale 2:33 p.m. – aproximativ 12 ore mai târziu. O imagine statică extrasă dintr-un videoclip arată un obiect zburător care explodează într-o explozie intensă de lumină în apropierea cupolei Kremlinului. O imagine statică extrasă dintr-un videoclip arată un obiect zburător care explodează într-o explozie intensă de lumină în apropierea cupolei Kremlinului.
La scurt timp după primele rapoarte media, a circulat pe larg pe rețelele sociale un alt videoclip care părea să arate momentul în care o presupusă dronă a explodat deasupra Kremlinului. În videoclip , aceasta pare să zboare spre acoperișul clădirii în formă de cupolă, urmată de ceea ce pare a fi o mică explozie.
În acest videoclip, doi oameni par să urce pe cupolă ținând lanterne și pot fi văzuți cum se apleacă înainte de momentul exploziei. Oamenii care urcă pe cupolă nu sunt prezenți în prima dintre aceste înregistrări video, dar apar în a doua, sugerând că au răspuns incendiului cauzat mai devreme. Ce spun cei implicați?
Kremlinul a acuzat Ucraina, descriind presupusul atac cu dronă ca o „tentativă de asasinat asupra vieții președintelui”.
Într-o declarație, Kremlinul a declarat: „Considerăm aceste acțiuni ca fiind un atac terorist planificat și o tentativă de asasinat”, adăugând că „Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri de contracarare oriunde și oricând consideră adecvat”. Un captură de ecran preluată dintr-un videoclip care a circulat pe rețelele sociale rusești, pretinzând a arăta momentul imediat înainte de detonația unei drone și fum ridicându-se din direcția Kremlinului. CNN nu este încă în măsură să stabilească veridicitatea acestor videoclipuri. Atacul se presupune că a avut loc în primele ore ale dimineții de miercuri, la o oră nespecificată.
Kievul neagă implicarea în presupusul atac cu dronă asupra Kremlinului
Joi, Rusia a susținut și că SUA au fost implicate în atac. „Fără îndoială, aceste decizii, definirea obiectivelor, definirea mijloacelor – toate acestea le dictează Kyivului din Washington”, a declarat Peskov.
Ambele acuzații au fost negate categoric de către Kiev și Washington.
„Noi nu atacăm pe Putin sau pe Moscova”, a declarat președintele Volodymyr Zelensky într-o conferință de presă la Helsinki miercuri.
„Ne luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele și orașele. Nu avem suficiente arme pentru asta. De aceea nu le folosim nicăieri altundeva”, a declarat Zelensky. „Nu am atacat pe Putin. Lăsăm asta în sarcina tribunalului”, a adăugat el.
John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru Comunicări Strategice, a numit „ridicole” afirmațiile Rusiei conform cărora SUA ar fi dirijat Ucraina să efectueze un astfel de atac.
Secretarul de Stat Anthony Blinken a declarat că SUA nu știu cine este responsabil. „Aș lua cu o foarte mare rezervă orice informație care vine din partea Kremlinului”, a spus el într-un eveniment al Washington Post miercuri.
Cine altcineva ar putea fi responsabil?
Dacă Ucraina nu este responsabilă, o posibilitate este că incidentul ar fi fost opera partizanilor ruși – așa cum susține un fost parlamentar rus legat de grupuri militante din Rusia.
Ilya Ponomarev a declarat pentru CNN că „este vorba despre una dintre grupurile de partizani ruse”, adăugând că „nu pot spune mai mult, deoarece nu și-au revendicat public responsabilitatea”. Ponomarev, care trăiește în exil în Ucraina și Polonia, a fost singurul parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și a fost inclus ulterior pe o listă de suspecți de terorism, conform autorităților ruse.
Există puține dovezi concrete privind activitatea partizană în Rusia. O formațiune numită Corpul Voluntar Rus luptă de partea Kievului în Ucraina și a pretins că a efectuat o scurtă incursiune armată pe teritoriul rus în acest an, dar dimensiunea grupului este neclară. Rusia susține că Ucraina a efectuat atacuri cu drone asupra aerodromurilor militare din vestul și sud-vestul Rusiei, dar Kievul nu a confirmat sau infirmat aceste acuzații.
Alții speculează că incidentul ar putea fi o operațiune cu steag fals pentru a mobiliza publicul sau pentru a escalada mobilizarea militară a Rusiei. Myhaylo Podolyak, consilier al Biroului Prezidențial Ucrainean, a declarat pentru CNN că afirmațiile Moscovei despre incident reprezintă o încercare de a controla povestea înaintea unei așteptate ofensive ucrainene.
„Rusia fără îndoială se teme foarte mult de începerea unei ofensive din partea Ucrainei pe linia frontului și încearcă să preia inițiativa, să distragă atenția și să creeze diversiuni de natură catastrofală”, a spus el. „Astfel, afirmațiile Rusiei privind astfel de operațiuni regizate trebuie luate ca o încercare de a crea pretextul pentru un atac terorist la scară largă în Ucraina.”
Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat și el că „Rusia probabil că a organizat acest atac în încercarea de a aduce războiul în casele publicului rus și de a crea condiții pentru o mobilizare societală mai largă”.
Oficialii americani au declarat că încă analizează incidentul și nu au informații despre cine ar putea fi responsabil. Indiferent de adevăr, orice admitere a unei încălcări a securității în inima Kremlinului
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.