Problema subsolurilor pline de apă sau insalubre reprezintă un adevărat impediment pentru orice așezare urbană cu pretenții ridicate în privința condițiilor de trai civilizate. Dat fiind faptul că o situație similară este întâlnită și în orașul de la malul Dunării, conducerea administrației publice locale a conceput un plan de acțiune, întregul demers privind asanarea subsolurilor blocurilor de locuințe intrând în sarcina unei echipe mixte, cu angajați ai Primăriei Moldova Nouă și cei ai societății SC Aquacaras S.A., un efort fără de care modernizarea UAT-ului ar fi aproape imposibilă.
La aproape un an de când ideea igienizării a început să prindă contur, din numărul total al blocurilor planificate – 56, angajații societății de apă și canalizare, împreună cu cei ai Serviciului de salubrizare din cadrul Primăriei, au reușit să igienizeze subsolurile a 11 astfel de edificii. Inițiatorii luptei cu mirosurile, mizeria și țânțarii sunt gata să meargă mai departe cu acest proiect, dar au nevoie și de sprijinul cetățenilor, mai exact a locatarilor, asociațiile de proprietari reprezentând condiția necesară pentru ca totul să se deruleze în conformitate cu cele planificate.
Despre cum funcționează concret lucrurile, ce condiții trebuie întrunite, precum și modul în care lipsa intervențiilor urgente poate reprezenta o problemă serioasă pentru structura de rezistență a blocurilor, unul din reprezentanții Serviciului de salubrizare din cadrul Primăriei Moldova Nouă a subliniat:
,,Implicarea locatarilor este foarte importantă în ceea ce privește scopul pe care-l avem întrucât ei sunt cei care fac solicitarea de igienizare a subsolurilor blocurilor către Primărie. Mai mult decât atât, în tot acest demers, un rol important în joacă asociațiile de proprietari. Altfel, nu putem da curs solicitărilor. Vorbim aici și despre riscuri, deșeurile și dejecțiile afectând serios structura de rezistență a blocurilor. Revenind la partea plină a paharului, în aproximativ un an, în colaborare cu cei de la Aquacaras, care ne asigură vidanja pentru a scoate apa din subsol, am reușit să igienizăm subsolurile a 11 blocuri de locuințe și nu ne vom opri aici. În plus, la un anumit interval de timp de la efectuarea lucrărilor de refacere a instalației de canalizare și apă pluvială (acolo unde costurile materialelor sunt suportate de către locatari, noi oferindu-le resursa umană care să execute acele lucrări), ne deplasăm în teren și verificăm dacă se respectă anumite reguli de întreținere, mai exact: să nu mai fie aruncate șervețele umede, bețișoare de urechi, obiecte de igienă personală, resturi de mâncare etc. , asta după ce , înainte, am făcut și o campanie de conștientizare vis-a-vis de acest aspect”.
Convins că nu se poate vorbi despre curățenie în oraș fără soluționarea problemei cu subsolurile blocurilor, edilul-șef al administrației publice locale din Moldova Nouă, Ion Chisăliță, a ținut să precizeze:
,,Înainte să vorbim despre dezvoltare, despre modernizare, se impune să facem curat, să scăpăm de mizeria de la subsolul blocurilor. Din acest motiv, ca să venim în sprijinul cetățenilor, am înființat Serviciul de salubrizare. Am angajat specialiști în domeniu, instalatori, care să se ocupe de rezolvarea acestor probleme. Avem sprijinul celor de la Aquacaras în tot acest demers. Igienizarea și salubrizarea blocurilor din oraș, ale căror subsoluri sunt pline de deșeuri și dejecții, reprezintă primii pași pe care trebuie să-i facem înspre orașul curat pe care cu toții ni-l dorim”.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.