Înainte de a încredința autoturismul proprietate personală altcuiva, fie că e rudă sau prieten, oricine procedează astfel nu trebuie să uite că persoana care deține mașina va suferi din perspectiva factorului bonus/malus dacă cel aflat la volan este implicat într-un accident.Aceeași regulă se aplică și în cazul rovinietei.
Conform Ordonanței nr.15/2002, rovinieta se achiziționează și se acordă pe numele persoanei înscrise în certificatul de înmatriculare. Ca atare, fapta de a circula fără rovinietă va duce la sancționarea persoanei care deține mașina, fie ca proprietar, fie în baza unui alt drept (această persoană fiind înscrisă în certificatul de înmatriculare), și nu la amendarea persoanei care conduce mașina.
Conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din aprilie 2018, document prin care judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislației, fostul proprietar al unui autoturism nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă fără rovinietă. O situație tranșată de ICCJ în contextul în care au existat soluții contradictorii, în favoarea și dezavantajul foștilor proprietari, în astfel de cazuri.
1 Comment
Rovinieta, marea problema a celor care au instrainat masina! – Carasanul – Banat24
24 iunie 2020 at 13:26[…] citeste mai mult aici […]