O navă de război americană a traversat miercuri strâmtoarea îngustă a Taiwanului, cu mai puţin de două săptămâni înainte ca noul preşedinte al Taiwanului să-şi preia funcţia, provocând o reacţie furioasă din partea Beijingului, notează news.ro.
China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat democratic, şi spune că are jurisdicţie asupra strâmtorii. Taiwanul şi Statele Unite contestă acest lucru, spunând că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internaţională.
Navele de război americane şi, ocazional, avioanele de patrulare ale marinei americane trec prin sau peste strâmtoare cam o dată pe lună.Calendarul ultimei misiuni a fost extrem de sensibil, având în vedere că a avut loc înainte de învestirea, la 20 mai, a preşedintelui ales al Taiwanului, Lai Ching-te, un om despre care China spune că este un separatist periculos.Flota a 7-a a Marinei americane a anunţat că distrugătorul de rachete ghidate USS Halsey din clasa Arleigh Burke a efectuat miercuri o “traversare de rutină” în Strâmtoarea Taiwan, “prin apele în care se aplică libertăţile de navigaţie şi survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internaţional”.
Armata chineză a denunţat mişcarea ca fiind o “agitaţie publică”, adăugând că a trimis forţe navale şi aeriene pentru a monitoriza şi avertiza nava americană pe tot parcursul traversării sale, “în conformitate cu legea şi reglementările”.
“Trupele din teatrul de operaţii sunt întotdeauna în stare de alertă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională, precum şi pacea şi stabilitatea regională”, a declarat într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.
Ministerul Apărării din Taiwan a spus, la rândul său, că nava americană a navigat spre sud prin strâmtoare şi că forţele taiwaneze au monitorizat situaţia, dar nu au observat nimic neobişnuit.
Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul insulei poate decide viitorul său.
Lai, în prezent vicepreşedinte, s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, dar a fost refuzat.
Taiwanul este în alertă pentru orice manevre militare chineze în jurul insulei în perioada premergătoare şi după învestirea prezidenţială.
În ultimii patru ani, armata chineză şi-a intensificat masiv activităţile în jurul Taiwanului, de exemplu prin survoluri ale avioanelor de război deasupra liniei mediane a strâmtorii, care a servit cândva drept zonă tampon neoficială. China afirmă că nu recunoaşte existenţa acestei linii.
Joi dimineaţă, în raportul său zilnic privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat patru avioane chinezeşti care au traversat linia mediană, zburând în apropierea insulelor Penghu din Taiwan, care găzduiesc o bază aeriană importantă.I n loc sa-si astepte linistit pensia, Biden se tine de prostii!
CHINA E IN TOATE, E IN CELE CE SUNT SI-N CELE CE MAINE VOR RADE LA SOARE!
Directori de top ai BMW şi Volkswagen au avertizat miercuri împotriva impunerii de către UE a unor taxe pe importurile de vehicule electrice de la producătorii de automobile chinezi, spunând că ar putea schimba planul Green Deal al blocului şi ar putea dăuna producătorilor de automobile care importă maşini fabricate în China.
Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială în Uniunea Europeană, a lansat o investigaţie în octombrie pentru a stabili dacă maşinile complet electrice fabricate în China primesc subvenţii care denaturează piaţa şi justifică tarife suplimentare. ”Poţi foarte repede să te împuşti în picior”, a declarat reporterilor CEO-ul BMW Oliver Zipse, după ce producătorul german de automobile premium a raportat rezultatele trimestriale. BMW importă Mini EV şi iX3 de fabricaţie chinezească în Europa. La fel ca rivalii săi germani Volkswagen şi Mercedes-Benz, BMW se bazează în mare măsură pe veniturile din afacerea sa din China.
China este a doua piaţă ca mărime a BMW după Europa, reprezentând aproape 32% din vânzări în primul trimestru. ”Nu credem că industria noastră are nevoie de protecţie”, le-a spus Zipse analiştilor, miercuri, adăugând că operarea la nivel global oferă marilor producători de automobile un avantaj industrial. ”Puteţi pune cu uşurinţă în pericol acest avantaj prin introducerea de tarife de import”.
Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, care se bazează foarte mult pe China, a avertizat că posibilele taxele implică, în general, un anumit risc. ”Întotdeauna există un fel de răzbunare”, a declarat Thomas Schaefer, CEO al mărcii Volkswagen, pentru FT Future of the Car Summit. În expectativă În martie, Comisia a început înregistrarea vamală a importurilor de vehicule electrice din China, ceea ce înseamnă că acestea ar putea fi afectate de tarife din acel moment, dacă ancheta comercială concluzionează că primesc subvenţii neloiale. Ancheta urmează să se încheie în noiembrie, dar UE ar putea impune taxe provizorii în iulie. Bruxelles-ul ar trebui să publice un rezumat al taxelor provizorii propuse până pe 5 iunie, iar aceste taxe vor fi impuse până pe 4 iulie. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, la Berlin, că Europa trebuie să ia măsuri pentru a împiedica China să inunde piaţa blocului cu vehicule electrice subvenţionate. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi Von der Leyen i-au cerut luni preşedintelui chinez Xi Jinping să asigure un comerţ mai echilibrat cu Europa. Componente chineze vitale pentru industrie Zipse le-a spus analiştilor că BMW şi alţi producători de automobile ”au dependenţe bilaterale nu numai de produsul final, ci şi pe partea componentelor şi a materiei prime”. Impunerea de taxe ar putea fi inversă, deoarece noile standarde UE privind emisiile de CO2 care vor necesita mai multe vehicule electrice – care se bazează pe materialele bateriilor din China – vor fi lansate anul viitor. ”Nu va exista o singură maşină în UE fără componente din China”, a spus Zipse. El a spus că impunerea de tarife ar anula planul industrial al UE de a se asigura că blocul este lider în reducerea emisiilor de carbon şi dezvoltarea tehnologiei necesare pentru a face acest lucru. ”Nu există Green Deal în Europa fără resurse din China”, a spus Zipse.Asa ca fara China nu misca nimic!
AMERICANII II INDEAMNA LA LUPTA PE UCRAINENI!
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă în acest an, după ce asistența SUA de securitate ajunge pe front.
Oficialii americani și-au exprimat sprijinul pentru noile operațiuni de contraofensivă ucrainene în 2025, deși ISW continuă să creadă că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil, având în vedere că dacă această inițiativă va fi dată părții ruse în 2024, aceasta va oferi Rusiei o serie de avantaje.
Financial Times a raportat la 5 mai că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă în 2025, menită să recucerească teritoriul ucrainean ocupat de ruși, după ce ajutorul militar al SUA ajută la stoparea progreselor viitoare ale Rusiei în 2024. El a adăugat că armata americană asistența nu ar „închide instantaneu comutatorul” asupra situației de pe câmpul de luptă din Ucraina.Sullivan crede că asistența de securitate a SUA va permite forțelor ucrainene să „țină linia” și să reziste atacurilor rusești pe tot restul anului 2024.Cu toate acestea, ISW continuă să evalueze că va mai dura câteva săptămâni pentru ca armele și munițiile occidentale să ajungă la unitățile ucrainene din prima linie și să înceapă să aibă un impact tangibil asupra câmpului de luptă și că sosirea ajutorului militar al SUA în Ucraina va permite probabil ucrainei forţe de a stabiliza linia frontului şi de a lua iniţiativa.„Capacitatea Ucrainei de a-și elibera teritoriul și de a desfășura operațiuni contraofensive se bazează pe o serie de decizii neluate în Occident, Rusia și Ucraina și orice eforturi externe de a impune o cronologie pentru operațiunile de contraofensivă ucrainene ignoră realitatea situației câmpului de luptă”, a subliniat ISW.Adevarati vampiri americanii astia! Nu-i mai satura Dumnezeu de sange! De sangele altora, desigur!
CE NU FACE IOHANNIS PENTRU O SEPCUTA?
Negocierile din Biroul Oval s-au axat pe războiul din Ucraina si situatia de securitate din flancul estic al NATO. În spatele usilor închise, Joe Biden l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă România poate ajuta Ucraina cu un sistem de apărare anti-aeriană Patriot.Iată ce a declarat Iohannis: „Am spus ca sunt deschis. Va trebui sa discut eu acasa in CSAT sa vedem ce putem sa oferim si ce putem sa primim in schimb. Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare anti-aeriana”, a declarat Klaus Iohannis. România a achiziționat șapte sisteme Patriot. Patru dintre ele au fost livrate. Unul singur este operațional. Celelalte trei, vor fi funcţionale cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. Un sistem anti-aerian costă peste un miliard de dolari. Iar o singură rachetă, ajunge la patru milioane de dolari. Recent, România a semnat un contract pentru cumpărarea a 200 de rachete de tip PAC-2 cu 1,1 miliarde de dolari. Președintele României a declarat că, dacă vom dona un sistem Patriot Ucrainei, nu va fi cel care este deja operațional.La Casa Albă s-a discutat şi despre viitorul şef al NATO. Statele Unite au anuntat că îl sustin pe Mark Rutte, dar Klaus Iohannis, care si-a depus si el candidatura, nu pare impresionat de sprijinul pe care îl are premierul Olandei. Iohannis si-ar vinde si familia, daramite sistemele Patriot?
SOBOLANII IL OCOLESC PE NICUSOR DAN
Nicușor Dan susține că șobolanii nu sunt o problemă a Bucureștiului și că este vorba despre o temă artificială pentru bucureșteni, făcând referire la declarațiile Gabrielei Firea de zilele trecute.Iată ce a spus acesta: „Să știți că eu circul pe jos, cu autobuzul și n-am văzut niciodată șobolani. Bineînțeles că sunt, dar indicatorul relevant e când se dă telefon și se reclamă existența acestor animale în București. Sunt, dar e o scădere de 20% față de mandatul precedent, dar sunt cazuri absolut punctuale”Primarul a mai spus că dacă ar fi întrebați 1.000 de bucureșteni, doi ar spune că au întâlnit un șobolan în acești patru ani. Gabriela Firea l-a criticat pe Nicușor Dan la depunerea candidaturii, spunând că „vorbim de intersecții semaforizate și smartcity, dar avem șobolani, gropi, mizerie și gunoaie” în București.Miorlaiturile lui Nicusor ii sperie pe sobolani!
PUTIN UMOR
Ion vine acasa rupt de beat si gaseste usa incuiata.
– Marie, deschide usa! striga Ion.
– Nu-ti deschid, Ioane, ca esti beat si-ti vin ganduri…
– Marie, deschide usa!
– Nu-ti deschid Ioane, ca ma bati!
– Marie, am un buchet de trandafiri pentru cea mai frumoasa femeie din lume!
Auzind acestea, Maria super incantata ii deschide insa Ion nu avea nimic.
– Si buchetul de trandafiri unde e?
– Da unde e cea mai frumoasa femeie din lume?
********************
Un ardelean merge ingandurat prin parc, cand, la un moment dat, vede pe banca un batranel cu un caine.
– Bade, cainele dumitale musca?
– Dar cum sa muste? Bineinteles ca nu musca!
Ardeleanu da sa treaca prin fata bancii cand, cainele se repede la el si il musca.
Acesta se intoarce catre batranel si ii spune cu glas stins:
– Mai omule, parca ai zis ca nu musca.
– Dar asta nu-i cainele meu.
*****************
Doi indragostiti, pe o banca, in parc:
– Iubitelule, cand o sa ne casatorim, o sa avem doi copii, un baiat si o fata. Si o sa ii cheme Matei si Luiza.
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.AcceptăCiteşte mai mult
Politica de Confidențialitate & Cookie
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.