Calendarul săptămânal al evenimentelor culturale organizate de instituțiile din subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin
Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin
În perioada 24 – 28 aprilie 2023, Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin organizează activități dedicate profesiei de bibliotecar, promovării cărții și lecturii, în contextul aniversării ,,Zilei Internaționale a Cărţii şi a Dreptului de Autor” şi a ,,Zilei Bibliotecarului Român”.
24 aprilie 2023, ora 12.00, Sediul central: Dialoguri profesionale și exemple de bune practici în bibliotecile publice din Caraș-Severin
26 aprilie 2023, ora 11.00, live la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița, online din Panciova și Chișinău: Ziua internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, precum și Ziua Bibliotecarului în România și Republica Moldova (23 aprilie). O întâlnire online cu bibliotecari și scriitori din Reșița – scriitorul și editorul Gheorghe Jurma, Bocșa – dir. bibliotecar Gabriela Șerban, Panciova (Serbia) – scriitoarea Mariana Stratulat, directoarea Casei de Presă și Editură „Libertatea”, și Chișinău (Republica Moldova) – dir. bibliotecar Elena Dabija (Centrul Academic „Mihai Eminescu” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”), academician Mihai Cimpoi, precum și scriitorii Ștefan Sofronovici și Traian Vasilcău
26 aprilie 2023, ora 12.00, Colegiul Național ,,Diaconovici Tietz” (sala de festivități) : Lectura te face învingător! – lansarea ediției a X-a a concursului de lectură ,,Bătălia cărților”
27 aprilie 2023, ora 16.00, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița:
Să ne sărbătorim personalitățile: Simion Dănilă la 80 de ani (născut la Belinț, în 23 aprilie 1943).
28 aprilie 2023, ora 10.30, Filiala ,,Lunca Bârzavei” : Trofeul Micului Cititor – premierea celui mai activ cititor din anul 2022
Pe parcursul întregii săptămâni Biblioteca Județeană oferă permise gratuite de intrare la bibliotecă și semne de carte în dar tuturor vizitatorilor bibliotecii.
Muzeul Banatului Montan Reșița
Vernisajul expoziţiei „SIC TRANSIT…”
26 aprilie 2023, ora 18.00
Muzeul Banatului Montan, Reşiţa, în colaborare cu Primăria Municipiului Reşiţa, prezintă expoziția „SIC TRANSIT…” a artistei vizuale Suzana Fântânariu.
Lucrările Suzanei Fântânariu se află pentru prima dată pe simezele Muzeului, iar expoziția propune în premieră două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen). „Jurnalele Utopice”sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetale lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.
Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersiune în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.
Expoziția, care a fost prezentată în luna ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române București, iar în martie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, este curatoriată de dr. Cristina Simion (Nurnberg) și rămâne deschisă publicului reșițean până pe 25 mai 2023.
Teatrul de Vest Reşiţa
LAMPIO ȘI GRĂUNTELE DE LUMINĂ
Joi, 27 aprilie 2023, ora 11:00
Vineri, 28 aprilie 2023, ora 11:00
Sâmbătă, 29 aprilie 2023, ora 11:00
Teatrul de Vest Reșița
Într-o pădure, nu foarte departe, trăiesc mii de licurici care luminează prin talentul lor. Tot acolo o putem întâlni și pe Hope, care are grijă întotdeauna ca Noctilunga să stea departe de cei fragili. În această pădure trăiește și Zâna Viselor, pe care dacă o întâlnești cu siguranță o vei îndrăgi, pentru că îți va lumina calea cu blândețea ei. Ei bine, printre toți acești licurici a căror virtuozitate lumineaza pădurea, trăiește și Lampio, cel fără de lumină. Curajos și încrezător, Lampio pleacă într-o aventură pentru a-și găsi lumina. În drumul său întâlnește licurici care îi devin prieteni și care încearcă să îl ajute să își găsească lumina, dar cu toate acestea, obstacolele nu întârzie să apară.
Povestea lui Lampio poate fi povestea fiecăruia, pentru că sclipirea vine din sufletul nostru. Într–o atmosfera feerică, spectatorii vor descoperi încă de la început tema principală a spectacolului – tema cunoașterii de sine. Aceasta temă ridică o întrebare fundamentală – cine suntem cu adevărat? Căutările personajului principal sunt de fapt căutările fiecăruia dintre noi. Drumul este însă diferit. Încercările pe care Lampio le înfruntă pentru a-şi recăpăta lumina, sunt încercări pe care toţi le avem de trecut. Şi cum încercările nu sunt întotdeauna uşoare, apariţia Noctilungului, monstrul deznădejdii, este o întâlnire extrem de importantă în călătoria noastră. Conflictul dintre Noctilung şi Pasărea Hope, surprins într– un ameţitor moment coregrafic, este unul dintre momentele cheie ale spectacolului, aşa cum în viaţa noastră, lupta dintre deznădejde şi speranţă este definitorie. Piesa dezvoltă mai multe subteme şi poate fi receptată diferit la diverse vârste. La primul nivel, piesa prezintă isprăvile lui Lampio şi felul în care el reuşeşte până la urmă să–şi recapete strălucirea. În profunzime însă, vorbeşte despre puterea interioară, despre curaj, determinare, talent şi descoperirea propriei valori. – Tony Adam Horațiu
PRENUMELE, după Mathieu Delaporte şi Alexandre de la Patellière
Duminică, 30 aprilie 2023, ora 19:00
Teatrul de Vest Reșița
Profesorul de literatură Daniel și soția sa Elisabeth organizează o seară într-o atmosferă familială. Îl invită așadar pe fratele Elisabethei, Victor și partenera sa însărcinată, precum și pe Claudiu, un prieten vechi, din copilărie. Victor anunță entuziasmat grupul că fiul său încă nenăscut se va numi Adolf. Din acel moment începe o dezbatere acerbă, plină de situații comice neprevăzute, dezvăluiri și momente hilare ce pun la grea încercare prietenia lor. Așadar, reîntâlnirea familiei ia o cu totul altă formă iar seara este un dezastru …„Prenumele” este o comedie franţuzească, scrisă de Matthieu Delaporte şi Alexandre de la Patellière, care a fost pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în 2010, cu celebrul actor şi cântăreţ Patrick Bruel într-unul dintre rolurile principale. Spectacolul a fost nominalizat la mai multe premii Molière, iar ulterior a fost adaptat şi pentru marile ecrane, filmul primind cinci nominalizări la premiile César în 2013.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.