Gabriel Dima (43 de ani), ambulanţier în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, fost şofer de tir, printre altele, a fost singurul candidat înscris la concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpina (SMC), unitate suport COVID-19 din aprilie 2020.
Deşi a afirmat că are studii juridice şi experienţă de doi ani în domeniu, prestaţia fostului şofer în faţa comisiei de examinare a fost jenantă. Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager a SMC Câmpina a fost organizat luni, 8 februarie. Concurentul trebuia să-şi prezinte proiectul de management în faţa unei comisii din care au făcut parte doi manageri de spital, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi un reprezentant al Asociaţiei Pacienţilor. Conform procedurii, Gabriel Dima a trebuit să răspundă la o serie de întrebări venite din partea comisiei de exameniare, însă explicaţiile sale au stârnit râsete în sala de examen. A dovedit că nu are noţiuni elementare în ceea ce priveşte legislaţia fără de care nu se poate administra un spital, şi nici măcar nu are habar care este relaţia între un spital şi Casa de Asigurări de Sănătate sau Primărie, în subordinea căreia se află instituţia pe care dorea să o conducă.
„Autoritatea locală este şeful mai mare”
Întrebat, de exemplu, care este relaţia, din punct de vedere ierarhic, între managerul spitalului şi autoritatea publică locală, ambulanţierul a răspuns: „Este şeful mai mare”. Rugat de către comisie să încerce să formuleze un răspuns folosind termeni economico-financiari, Gabriel Dima s-a poticnit într-un ”deci”, urmat de pauză. Ambulanţierul nu a putut explica nici măcar ce trebuie să facă o echipă managerială într-un spital. Cornel Moise, reprezentantul Asociaţiei Pacienţilor Prahova, a încercat să afle ce planuri are Gabriel Dima în legătură cu bolnavii care se internează la spitalul din Câmpina, în faţa unui nou val de de infectări cu SARS-CoV-2.
„Cu ce planuri de măsuri veniţi dumneavoastră pentru ca în spitalul Câmpina să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Matei Balş şi la Piatra Neamţ?”
A fost întrebarea reprezentantului pacienţilor din Prahova. ”Această chestie este puţin mai… cum să vă zic…” ”Referitori la chestia aceasta cu focul deci e o măsură importantă pe care poţi să faci un contract de prestări servicii cu o anumită firmă care să-ţi verifice de exemplu toate instalaţiile electrice, pe parte de aparatură şi trebuie ţinut acest lucru în scurt. Problema este că multe spitale sunt foarte vechi şi această chestie este puţin mai cum să vă zic ca să schimbi o instalaţie la un întreg spital este foarte greu, dar se poate porni pe anumite sectoare şi îndreptat acest lucru pentru a nu avea evenimente de genul acesta care nu sunt atât de…”, au fost explicaţiile halucinante date de Gabriel Dima. În acelaşi ton au urmat şi alte răspunsuri la întrebările pertinente venite din partea repezentanţilor comisiei de examinare. Întrebat cum poate rezolva criza de comunicare între spital şi rudele pacienţilor bolnavi de COVID-19 internaţi la Câmpina, ambulanţierul a răspuns: ”Deci o altă chestie care poţi să mai faci în afară de telefonic, nu poţi să-l îmbraci pă ruda pacientului în costum de COVID şi să-l duci la… acolo la serviciul din partea unde trebuie să răspundă la telefon nu-şi desfăşoară serviciul cum trebuie. Aicia e altă chestie…”, a fost o parte din răspunsul său. Medici angajaţi prin Facebook În ceea ce priveşte criza de medici cu care se confruntă spitalul, ambulanţierul a arătat că are o soluţie clară pentru a atrage specialişti la Câmpina. „Prin media, prin toate soluţiile deci trebuie să cauţi să îţi aduci medici prin toate soluţiile necesare, prin media, prin Facebook, prin orice”, a fost soluţia găsită ad-hoc de fostul şofer de tir.(adevarul.ro)
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.