Nu te numesti pescar daca macar o data nu ai fost la pescuit pe Dunare. Este pana la urma provocarea suprema. Este un privilegiu sa avem sansa de a avea acces la un fluviu. Unde mai pui ca este plin de peste.
Toate speciile de pesti de apa dulce cu exceptia unor salmonide ( pastrav, lostrita ), se gasesc in fauna Dunarii.
Pescuitul in Dunare are farmecul lui. Vasta intindere de apa ascunde locuri care favorizeaza prezenta pestilor in zona. In fiecare an, Dunarea modeleaza structura malurilor. Difera de la sezon la sezon. Pestii din Dunare raspund imediat la astfel de modificari de relief.
Salaul de Dunare va fi usor de gasit. Tinta principala sunt iesirile din anafor, rupturile de mal, copacii cazuti in apa cu o vechime mai mare de 2 ani de zile.
Pragurile agresive ( peretii de mal care coboara de la 2 metri la 5 sau 6 metri ) poti fi zone de interes. Este un peste care nu se sfieste sa stea in curentul apei. Prefera sa stea in agatatura la panda. Poate fi gasit si in zone unde albia este mai domoala, aproape de mal.
Salaul de Dunare poate fi capturat cu momeala vie sau artificiala. In majoritatea cazurilor, pescarii prefera nalucile artificiale.Este un stil care nu are cum sa iti displaca.
95 la sută jig şi plastice pe adâncimi cuprinse între 1 şi 15 m. Pentru un pescuit cât mai precis şi controlat, de regulă folosim un jig suficient de greu pentru a ţine jigul pe fund. Suficient de greu, de la 10 la 100 g, cel mai uzual între 20 şi 70 g. Folosim fire (textile) subţiri, cel mai des Power Pro de 8 şi 10 lbs, foarte rar pescuind cu 15 lbs şi doar în locurile unde pot fi şi atacuri de somn.
Aveţi grijă de cele sfinte şi pescuiţi corect. Greutatea de pe umeri sau a vieţii, în general, nu are nimic de-a face cu pescuitul la şalău pe Dunăre. Firul subţire şi jigul potrivit (pescarul de sub şapcă îl potrivește) va aduce o trăsătură sau mai multe. Pe fundul apei, în curent puternic, la 10–14 metri adâncime, jigul de 80 g va atinge fundul cu doar câteva grame (sub 10). Restul greutăţii acelui meteorit de plumb fiind preluat de portanţa firului în curent.
Jeliboanele norocoase.
Mulţi alţi pescari, sunt victima prejudecăţilor. „Portocaliu cu verde, că aşa am prins acum doi ani, sau verde cu nu ştiu ce… ori poate nişte transparent cu glitter albastru
Totuşi care sunt alea „prinzăcioase”
În ordinea preferinţelor: Big Hammer, Big Bite baits, BassAssassin, diverse chinezării care uneori fac treabă. Mărimi cel mai des folosite: 4”. Culori: toate, când spun toate înseamnă toate, cu excepţia alb şi perlă…
Fir intins…
Si in final,dupa o zi frumoasa,merge un ŞALĂU LA CUPTOR CU SOS DE ROŞII!
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 30 min
Gata in: 30 minute
INGREDIENTE
– 1 şalău de 1,5 kg
-3 linguri ulei de măsline
– 1 cana vin alb
-3 cepe
-2 căţei de usturoi
-2 foi dafin
-5 boabe de piper
-2-3 linguri bulion
-sare dupa gust
MOD DE PREPARARE
-Se curăţă şalăul, se sărează pe afară şi înăuntru şi se lasă să stea aşa cel puţin un sfert de oră. Se aşază într-o cratiţă lungă în care să încapă bine
-Se spală ceapa bine şi se taie rondele subţiri, apoi se adaugă usturoiul, vinul, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de roşii şi sarea. Sosul obţinut se toarnă peste peşte.
-Şalăul se bagă la cuptor şi se ţine o oră. Se unge din când în când cu sosul din cratiţă. Dacă scade prea mult înainte de a fi peştele gata, se mai pune puţină apă. Înainte de a se servi, se scoate usturoiul.
Peştele se ornează cu pătrunjel verde şi se serveşte cu un pahar de vin rose sau alb, demidulce.
Hai la Dunare!
1 Comment
Jigging la Salau pe Dunare,weekend ideal pentru pescuit,hai la Dunare! – Carasanul – Banat24
18 octombrie 2020 at 16:42[…] citeste mai mult aici […]