Pentru prima dată, Autoritatea Electorală Permanentă a luat decizia ca cei care vor să candideze să își poate aduna semnăturile pentru susținerea candidaturii, prin email. Cu alte cuvinte dacă aveți vreun susținător politic și vreți să semnați pentru admiterea candidaturii lui, la alegerile locale, îi puteți trimite susținerea prin email.
Candidaturile se pot depune şi în format electronic şi va exista o singură listă de susţinători pentru primar şi consilieri locali şi una pentru consilierii judeţeni şi preşedintele consiliului judeţean.
”Partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și candidații independenți depun dosare de candidatură la birourile electorale de circumscripţie competente, pe suport de hârtie și/sau pe suport informatic”, se arată în metodologia de organizare a alerilor locale,precizeaza EVZ.ro
De asemenea, AEP anunță că semnăturile adunate de politicieni prin intermediul email-ului sunt valabile dacă un membru din staful politicianului semnează o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă veridicitatea datelor prezentate. ”Datele susținătorilor și semnăturile acestora pot fi colectate pe suport de hârtie sau prin mijloace electronice, acestea din urmă incluzând platforme on-line specifice și serviciile de poștă electronică. Listele de susținători întocmite în format electronic pot fi semnate de către susținători cu semnătură electronică. Lista de susținători poate conține datele unui singur susținător. Listele de susținători în format electronic sunt valabile numai dacă veridicitatea datelor este atestată prin declarația pe propria răspundere … de către persoana care a colectat datele și semnăturile susținătorilor”.
Urmeaza votul electronic?
Ce e votul electronic și cum ar putea fi folosit de România ca să nu mai fie cozi la alegeri
Sistemele electronice de vot sunt folosite în mai multe țări din lume, dar adoptarea tehnologiei este lentă. Unele țări au testat diferite metode de vot electronic și apoi le-au abandonat.
În acest moment, există trei tipuri de vot electronic:
-cea mai veche tehnologie, și cea mai comună, este scanare optică. Acestă metodă este similară cu votul tradițional, doar că aici buletinele de vot sunt citite imediat cum a fost dat votul și rezultatele sunt disponibile imediat. Această tehnologie a fost folosită în mai multe țări, dar utilizarea nu este larg răspândită.
–al doilea tip este de înregistrare directă și presupune folosirea unor mașinării care nu folosesc buletine de vot de hârtie. Fiecare vot este înregistrat și stocat în format electronic, fără ca alegătorul să interacționeze cu vreun buletin de hârtie.
–mai există votul electronic la distanță, cu ajutorul internetului. În acest caz, sistemul trebuie să fie capabil să ofere siguranța votului, să blocheze încercările de fraudare (acordarea de mai multe voturi) și să funcționeze. Nimeni nu vrea să stea să se uite la o pagină cu „eroare 404”.
De fapt, acesta este sistemul de vot la care ne gândim când zicem electronic. Votul prin care ne putem alege președintele, parlamentarii,primary,consilieri , fără să ne ridicăm de pe canapea.
Când vorbim de orice acțiune online, indiferent că este o achiziție sau un vot, trebuie să ne gândim la securitate. Te-ai gândi că un hacker ar putea manipula alegerile din spatele unei tastaturi. Este posibil, dacă vorbim de un sistem de securitate standard, dar nu este chiar așa de ușor în cazul votului online din Estonia.
Sistemul se bazează pe cripare blockchain (tehnologia care stă la baza Bitcoin) cu autentificare în doi pași. Fiecare cetățean are o carte de identitate dotată cu un cip și fiecare cetățean primește și două coduri de acces. Buletinul e ca un fel de cheie și cu ajutorul parolelor poți deschide ușile internetului.
Atunci când un cetățean vrea să voteze trebuie să folosească buletinul și cele două parole pe care le știe doar el.
1 Comment
Autoritatea Electorală Permanentă a luat decizia ca cei care vor să candideze să își poata aduna semnăturile pentru susținerea candidaturii si prin email.Urmeaza votul electronic? – Banat24
5 iulie 2020 at 11:55[…] citeste mai mult aici […]