Astazi ,sarbatorim Buna Vestire sau Ziua Cucului!

Astazi ,sarbatorim Buna Vestire sau Ziua Cucului!

Buna Vestire, Ziua Cucului sau Blagovestenia, după cum mai este numită această sărbătoare, este dedicată celebrării Maicii Domnului, în religia creștin ortodoxă şi reprezintă ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei că îl va naşte pe Iisus.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, că cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie. În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.
Cel mai important de precizat este faptul că în această zi este dezlegare la pește, adică cei care țin postul Paștelui au voie să mănânce pește.
Conform unei superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană. După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

Larisa Popescu

Zi de zi ,in ochii tai

 

Related Posts

Leave a Reply