Liberalii şi PSD-işti lui Torma front comun în Consiliul Local Moldova Nouă! Moldoviţa, Măceşti şi Moldova Veche fără Fărşang!

Liberalii şi PSD-işti lui Torma front comun în Consiliul Local Moldova Nouă! Moldoviţa, Măceşti şi Moldova Veche fără Fărşang!

Nimic nou în Consiliul Local Moldova Nouă… Torma controlează fără probleme organizaţia locală liberală şi nu că ar fi de mare interes acest subiect. Partea neplăcută a activităţii în Consiliul Local este că ,,oraşul suferă” şi la propriu şi la figurat. Proiectul de hotărâre referitor la finanţarea ,,Fărşangului” a fost dezbătut aprins în consiliul, de ce?

Pentru cartierul Boşneag, 70 de milioane de lei au fost alocaţi pentru Moldova Veche, Măcesti şi Moldoviţa… 0 lei. Fărşangul rămâne una din sărbătorile locale îndragite de populaţie, chiar dacă nu mai sunt de anvergură anilor trecuţi. Tradiţia şi obiceiurile locale sunt mândria şi fala fiecarui oraş, sat sau comună. Rolul Primăriei şi a Consiliului Local este de a susţine financiar aceste sărbători. Ele reprezintă cultura şi istoria fiecărei comunităţi şi nimeni nu are dreptul să blocheze finanţarea acestor sărbători pe ,,principiul că nu a cerut nimeni bani”.

Stoka Milivoievici, consilier local al Partidului Verde, a atras atenţia că nu este normal ca  localităţi aparţinătoare ale localităţii Moldova Nouă să nu beneficieze de finanţare. La comanda lui Torma toţi au tăbărât pe consilierul Stoka. Cei mai vehemenţi au fost chiar sârbii din consiliu în frunte cu viceprimarul Adrian Moizeş. Când erau în opoziţie, consilierii PSD Ianoşevici Geoca şi Stanoevici Bojinco cereau finanţare pentru comunităţile locale, dar acum nu mai doresc finanţare, că nu se mai face nimeni fărşang sau că nu a cerut nimeni bani. Consilierul Partidului Verde, în urma altercaţilor cu ,,sârbii lui” din Măceşti şi Moldova Veche, Consilierul Stoka a părăsit şedinţa de Consiliul Local.

Nu pot să cred că există atâta răutate şi ambiţie tocmai din partea Preşedintelui Sârbilor USR, tot odată şi  viceprimar  Adrian Moizeş, să nu doreşti să finanţezi una din cele mai frumoase sărbători locale şi consilierii de naţionalitate sârba să fie împotrivă. ,,Primăria este obligată să organizeze şi să susţină aceste sărbători tradiţionale. Tocmai trecutul nostru ne reprezintă pe noi sârbi, nu avem trecut nu avem viitor. Adică aruncăm bani în tot felul de evenimente dar pentru Fărşang nu… De ce?” spune Stoka Milivoievici .

Declinul acestei sărbători vine tot de la Torma şi ambiţiile lui în 2017 şi 2018 schimbă inclusiv data organizării în Boşneag a Farşangului. În Boșneag, cartier al orașului Moldova Nouă, renumit pentru patima cu care locuitorii ,,boșnigeni,, tratau această sărbătoare, anul acesta, din nefericire, Fărșangul  nu mai a fost atat de consistent ca în alţi ani. Cauza a fost schimbarea datei de organizare de către primarul Torma, preferând ca Fărșangul să fie organizat vineri, sâmbătă și duminică, lucru cu care locuitorii nu au fost de acord. De aici și slaba participare la acest eveniment. Timp de sute de ani Fărșangul începea în prima duminică după Lăsata Secului și ținea timp de trei zile. Schimbarea acestui calendar de desfășurare a Fărșangului nici comuniștii nu au încercat. Revenirea la vechea dată de organizare a Fărșangului este necesară.

Şi dacă mai dorim să păstrăm tradiția și obiceiul local împământenit de sute de ani, finaţarea şi organizarea acestui eveniment trebuie făcută de Primărie în toate localităţile ce aparţin oraşului Moldova Nouă!Spune Cosana Strainescu Vicepresedinte al Partidului Verde Moldova Noua.

Dana Predut

Zi de zi, in ochii tai

Related Posts

Leave a Reply