Seaca Dunarea,valoarea minima la intrarea în ţară scade alarmant în următoarele zile

Seaca Dunarea,valoarea minima la intrarea în ţară scade alarmant în următoarele zile

Prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru perioada 18 – 25 ianuarie 2019, arată că debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 3.000 de metri cubi/secundă (mc/s), situându-se cu mult sub media multianuală a lunii ianuarie.
„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele patru zile până la valoarea de 3.000 mc/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere”, anunţă hidrologii.
Conform datelor statistice de medie şi lungă durată analizată de INHGA, debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară estimat pentru luna ianuarie este de 6.300 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.000 mc/s.
În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare pentru perioada 19 -25 ianuarie, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare. „Sunt posibile creşteri uşoare de debite, în special pe unele râuri mici zonele de deal şi munte din vestul şi sudul ţării ca urmare a efectului combinat a cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor se vor menţine fără modificări importante, cu excepţia unor râuri mici din vestul şi sudul ţării, unde vor fi în uşoară diminuare şi restrângere”, arată prognoza INHGA.

Larisa Popescu

Zi de zi ,in ochii tai

 

Related Posts

Leave a Reply