La scurt timp după Sorin Frunzăverde, a murit și Bogdan Niculescu Duvăz

La scurt timp după Sorin Frunzăverde, a murit și Bogdan Niculescu Duvăz

Fostul ministru Bogdan Niculescu Duvăz a murit sâmbătă seară. Acesta avea 70 de ani.
„In aceasta seara, Bogdan Niculescu-Duvaz ne-a parasit! A plecat intr-o lume mai buna, in care sa isi arate sufletul mare… Drum bun, prieten drag! Mergi linistit acolo sus, printre stele…”, a scris Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministrul Educației.
Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz s-a născut pe 14 decembrie 1949 la București. El a avut șapte mandate de deputat și a fost membru al PSD din anul 2003. Acesta a fost ministru în Guvernele Petre Roman, Victor Ciorbea și Adrian Năstase.
Petre Roman a declarat, că moartea lui Bogdan Niculescu Duvăz este o pierdere considerabilă. Fostul premier a spus că Duvăz era un om inteligent, un bun arhitect de meserie și un om „subtil în analizele politice”.
„A făcut parte din Guvernul care a fost învestit de Parlament. Era ministrul Tineretului și Sportului. A fost un participant la Revoluție și a devenit aproape în mod natural un om politic cu clasă. Era un om inteligent, un om pregătit, arhitect bun de meserie. Un om subtil în analizele politice. În înfruntarea care s-a declanșat în FSN între ceea ce se numește aripa reformistă și aripa conservatoare, el a urmat calea împreună cu mine și cu grupul binecunoscut, calea care a condus la formarea PD. (…) Am construit PD în condițiile acelea deosebit de complicate, în încleștarea care a avut loc în politica românească, numai că spre deosebire de ceea ce a urmat mai târziu sau astăzi, nu era o încleștare sterilă, era o luptă pentru principii, pentru idei, pentru un proiect de România”, a afirmat Petre Roman.
Acesta a adăugat că Bogdan Duvăz s-a reîntors la PSD, însă a fost mereu parlamentar onest în politica românească.„Astăzi aproape nimeni nu mai vorbește despre un proiect de România. Noi numai despre asta vorbeam. E o pierdere considerabilă, fiindcă în fond s-a dus dintre noi destul de tânăr. A rămas după ce PD a trecut pe partea de dreapta, brusc. El s-a dus în PSD, fiindcă acolo credeam că îi e mai ușor și mai bine să reprezinte principiile lui. A fost un parlamentar PSD onest în politica românească”, a conchis Roman.
La rândul său, fostul președinte Traian Băsescu a spus că Bogdan Duvăz a fost poate printre cei mai importanți catalizatori ai tranziției de la Constituția comunistă la Legea fundamentală de astăzi.
„Suflet de stânga, însă, în mod categoric. El a plecat cu Petre Roman la ruperea FSN-ului, la formarea PD-ului și până la urmă s-a întors la originea politicii sale, în PSD. E o pierdere pentru politica românească, dar dincolo de a fi o pierdere pentru politica românească, e un politician care a plecat fără să spună toate cele ce erau de spus de Revoluție, mineriade. A fost un participant direct la toate evenimentele și probabil unul dintre cei mai importanți catalizatori ai tranziției de la Constituția comunistă la Constituția de astăzi”, a declarat Traian Băsescu.
Fostul șef al statului a adăugat că de la Bogdan Duvăz puteai afla foarte multe lucruri despre Revoluție.
„Bogdan Niculescu Duvăz este parte din nucleul care a preluat Revoluția și a dus-o până la intrarea în istoria constituțională postdecembristă. (…) E parte a transfomării României, Bogdan Niculescu Duvăz și este un om care public a fost mult mai puțin așezat la locul lui decât alții care au făcut mai puțin pentru trecerea la democrație. A fost și oarecum modest, zic eu, Bogdan Niculescu Duvăz”, a completat Băsescu. De altfel fostul președinte vorbea mereu de bine de Niculescu-Duvăz în comparație cu Sorin Frunzăverde, despre care nu avea cuvinte prea bune în ultima perioadă.
Bogdan Niculescu Duvăz a avut șapte mandate de deputat și a trecut la PSD din anul 2003.

Cristian Frant

Zi de zi, in ochii tai

Related Posts

Leave a Reply