Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ!

Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ!

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru Codul Administrativ, act normativ prin care, după cum arăta forma proiectului de ordonanţă, aleşii locali vor avea dreptul la pensii speciale. O lege identică a fost declarată neconstituţională de CCR anul trecut. Proiectul mai are și alte prevederi controversate. Una dintre ele se referă la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.
Proiectul aduce reglementări noi și în ceea ce privește posturile de funcționari publici. Astfel, ar putea fi angajați mai mulți consilier la primării, atât pentru primari, cât și viceprimari. În plus, prin acest act normativ se renunță la subvenționarea transportului public local.
Proiectul aduce reglementări noi și în ceea ce privește posturile de funcționari publici. Astfel, ar putea fi angajați mai mulți consilieri la primării, atât pentru primari, cât și viceprimari.
O altă problemă a acestui nou Cod,  este faptul că deciziile cu privire la patrimoniu, mai puțin transferul de drept de proprietate, vor fi adoptate în consiliile locale prin majoritatea simplă, nu de două treimi.
„Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a mai spus Dăncilă.

 

Dana Predut

Zi de zi in ochii tai

Related Posts

Leave a Reply