În cadrul marilor sărbători creștine, un loc important îl are și Boboteaza (Botezul Domnului), ținută în fiecare an în a șasea zi a lunii ianuarie. Sărbătoarea ne reamintește cele petrecute la apa Iordanului, unde Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus, înainte ca acesta să intre în viața publică, în jurul vârstei de 30 de ani. Botezul Domnului sau Boboteaza, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.
La Bobotează se sfințesc toate apele. Apa sfințită (Agheasma Mare) luată acum are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată, căpătând puteri supranaturale prin intervenția directă a Duhului și Spiritului Sfânt.
Totodată, în ajunul Bobotezei, preotul merge pe la toate casele cu Iordanul, sfinţind gospodăriile cât şi pe locuitorii acestora. Tradiția spune că cine va posti în această zi va avea noroc tot anul. Traditia mai spune ca in Ajun de Boboteaza, adica in noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele nemaritate sa-si puna busuioc sub perna pentru a-si visa ursitii, iar barbatilor le revine obiceiul scoaterii din apa a crucii aruncate in prealabil de preot, in cadrul unei slujbe specifice. Totodata, se spune ca fetele care cad pe gheata de Boboteaza sigur se marita in acel an.
De Ioana Negriu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.