Liderii de Sindicat sunt ,,clasa muncitorească” privilegiată în epoca post-decembristă: birouri ,mașini de serviciu, secretare – o întreagă organigramă care căpușa societățile de stat sau private. Până în prezent, asta e puțin pe lângă faptul că nu puteau fi demiși de către angajatori sau sancționați decât în urma unor abateri grave ,nefiind puține cazurile în care într-o instituție a statului sunt și câte 3,4 sindicate .O mare parte din liderii de sindicat au devenit politicieni , patroni ai întreprinderilor de stat sau acționari, prea puțin fiind interesați de mișcarea sindicală, starea întreprinderilor de stat, astăzi datorându-se în mare măsură lor .
Curtea Constituțională a României a decis,în urma hotărârii din 24 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 950 din 22 decembrie 2015, că este neconstituțional art.60 alin.1 litera g din Legea nr.53/2003 din Codul Muncii și practice anuleaza articolului prin care,,concedierea unui salariat nu poate fi dispusă „pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat ,, . Deci, de acum, orice lider de sindicat poate fi concediat mult mai simplu și obligat să presteze munca la fel ca orice angajat ,munca sindicală fiind prestată în afara orelor de muncă. Parlamentul României va trebui să armonizeze Legea nr.53 /2003 după decizia CCR, decizie care va reglementa Codul Muncii și va elimina facilitățile acordate Liderilor de Sindicate.
În prezent, mișcarea sindicală din Caraș-Severin este aproape inexistentă ,noua modificare a Codului Muncii nu rezolvă mare lucru azi în România, întreprinderile de stat sunt aproape toate distruse sau privatizate. Acolo unde mai există întreprinderi de stat cu lideri de sindicat, aceștia sunt plătiți de sindicate din cotizațiile adunate de la membri .Totuși, ce va reglementa aceast nou articol ? Statutul liderilor de sindicat în societățile comerciale private, asta va reglementa ,pentru că toată tevatura a plecat de la un ,,Lider de Sindicat” care activa într-o societate privată. Iar CCR a decis: ,,se încalcă dreptul la proprietate al angajatorului”, cu alte cuvinte, Sindicatele din România vor fi nevoite să se reformeze .
Să auzim de bine ..
Ionuț Dascălu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.