Proiect început cu mare tamtam lăsat de izbelişte de către firma S.C. Cartel Bau S.A. Cluj , care a câştigat licitaţia lucrării de închidere, punere în siguranţă şi ecologizare a obiectivului minier, iaz Tăuşani.
De la promisiuni şi până la fapte este cale lungă .Firma menţionată a decopertat o mare parte a iazului, ce se afla în curs de ecologizare naturală,iar acum iazul ce nu reprezenta un factor de poluare a devenit un nou „focar” al poluării şi momentan este lăsat în stadiul incipient al lucrării.Garda de Mediu nu rămâne indiferentă față de această situație, chiar săptămâna trecută ei au fost în control și au constat că acolo este o firma ce are proiectul de închidere în desfășurare doar că momentan au stagnat lucrările pentru că firma nu a fost plătită, conform domnului Blujdea, Purtătorul de Cuvânt al Gărzii de Mediu.
Ing. Sorin Zdeornea, dirigintele de șantier a declarat următoarele: ,,Deocamdata nu știu, nu pot să vă dau prea multe detali, statul român finanțează în continuare acest proiect, am înțeles că, constructorul ar fi avut ceva probleme dar cred că se vor rezolva și se va relua în continuare activitatea.”
De oriunde ai privi, iazul seamănă cu suprafaţa lunii, iar datorită vântului care suflă în zonă cu până la 100 de kilometri la oră, sterilul de cupru este purtat în atmosferă, fiind afectate culturile agricole şi sănătatea populaţiei din zona Clisurii şi Republica Serbia.
Sterilul de la Tăuşani, depozitat acolo timp de aproape jumătate de secol, conţine cupru, dar şi conconcentraţii de molibden, crom, nichel, plumb şi zinc. Tocmai din cauza a atâtor factori poluanţi, în zonele unde este antrenat praful tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc, cea mai des întâlnită boală fiind cancerul.Neecologizarea acestor iazuri tehnice de decantare a sterilului au creeat mereu tensiuni între statul român și statul sârb.
Alexandra Dăscălescu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.