Ziua Poliţiei Române a fost marcată, miercuri, la Reșița, de angajații IPJ Caraș-Severin, printr-o serie de demonstraţii şi prin prezentarea tehnicii de luptă din dotare.
„Celebrăm 193 de ani de existenţă şi, prin urmare, prezentăm cetăţenilor o parte din dotarea Poliţiei judeţene. Aşa cum ne aşteptam, copiii au venit în număr foarte mare, fiind curioşi de istoria noastră ca instituţie. I-au atras autospecialele de ordine publică şi cele de supraveghere rutieră, uniformele şi ‘colegii’ noştri patrupezi. Ne-au urat la mulţi ani şi, de ce nu, îi aşteptăm să fie colegii noştri atunci când vor fi mari”, a declarat agentul şef adjunct Ancuța Cheţan, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.
Mulți reșițeni, cei care au dorit să afle o parte din istoria unei instituţii dedicate 24 de ore, din 24, comunităţii, s-au aflat în Parcul Tricolorului, unde au fost amenajate standuri expoziţionale cu tehnică folosită în activitatea de poliţie: laboratorul mobil, folosit de criminalişti, autospecialele de intervenţie şi Poliţie Rutieră, dar şi o expoziţie de arme, aflate în dotarea luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale. De asemenea, au avut loc demonstraţii ale „câinilor-poliţist”, care vor efectuat diferite exerciții de patrulare şi imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere. Unul din momentele cele mai apreciate se referă la luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, care au executat o demonstraţie pentru prinderea şi anihilarea unui grup de infractori. Ei și-au demonstrat abilitatea în imobilizarea răufăcătorilor. Tot ei sunt cei care au desfăşurat şi exerciţii pentru autoapărare.
Totodată, un stand aparte a fost cel organizat, cu această ocazie, de Ovidiu Roşu, directorul Arhivelor Naţionale Caransebeş. Standul a cuprins, printre altele, și câteva documente referitoare la asasinarea primului-ministru Armand Călinescu. Potrivit lui Ovidiu Roșu, în Caraș-Severin, lucrurile poate nu sunt atât de spectaculoase din punct de vedere vizual, însă, mult mai spectaculoase în ceea ce privește conținutul lor, pentru că e vorba despre activitatea în cadrul Poliției de reședință Oravița, unde era centrul județului în perioada interbelică, și în Comisariatele din celelalte orașe, unde lucrurile care s-au întâmplat ”au jalonat” istoria Banatului în perioada respectivă.
„Am adus mărturii ce amintesc de activitatea oamenilor legii de pe raza judeţului, cum ar fi, de exemplu, documente referitoare la asasinarea primului-ministru Armand Călinescu, o adresă pe care o primesc comisariatele din zona noastră, conform căreia nu mai trebuie să-l urmărească pe Corneliu Zelea Codreanu, pentru că a fost arestat, o colaborare pe ceea ce azi numim poliția de proximitate sau de apropiere cu cetățeanul, ori o dublă sinucidere din dragoste, a doi tineri de 18 și 19 ani, în 1934, în Caransebeş. Şi, pentru că tot este la modă în ultima perioadă și se vorbește extrem de mult de DNA, un act ce ţine de o faptă de corupţie în 1904 – 1905, la Institutul Pedagogic din Caransebeş, găsit în memoriile unui fost elev pe nume Pavel Jumanca. Acesta povesteşte un episod cu un profesor de muzică ce a trebuit să fie îmbunat cu o bucată de caş”, afirmă directorul Arhivelor Statului Caraș-Severin. Tot miercuri a avut loc o festivitate de avansare în grad şi un dineu festiv, la care au participat nu numai polițiști, dar și magistrați, șefi ai unor instituții deconcentrate din județ, conducerea Prefecturii și a Consiliului județean.
Daniel Botgros
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.