Bugetul local al orașului Moldova Nouă- mărul discordiei în Consiliul Local. Lupu Matei a rămas singurul ,,nomenclaturist,, din Caraș-Severin pe funcția de primar al unui oraș și doar așa se explică atitudinea dumnealui în relația cu Consiliul Local și Legea 215/2001 a Administrației Publice, cât și Legea 273/2006 a Finanțelor Publice Locale. Am urmărit cu interes tot scandalul legat de Buget, Cont de Execuție Bugetară și Proiectul referitor la Impozitele și taxele Locale. Dacă la prima vedere acest scandal pare doar un scandal mediatic pentru acumulare de capital electoral, de data asta dau dreptate sută la sută Consilierilor Locali care au refuzat votarea favorabil a Bugetului, indiferend ce partid reprezintă în Consiliu acești oameni. Cum ar trebui să se deruleze acest mecanism administrativo -financiar al unei administrații locale vă explic pe larg și sper că pe înțelesul tuturor :
-două elemente importante trebuie votate în consiliul local înainte de expunere și votarea bugetului local.
1.Impozitele și taxele locale aferente anului 2016..au fost votate de către Consiliu în data de 6 decembrie 2015 și din acest moment administrația locală putea proiecta un buget local fără probleme .
2.Execuția bugetară este de departe cel mai important proiect al unei administrații locale.După votarea proiectului referitor la Contul de Execuție Bugetară documentația respectivă se depune la ANAF (Lupu Matei în declarația dată unui cotidian județean spune că a predat documentele ANAF-ului) Adică cum, fără ca să fie votat proiectul și trecut prin Consiliu ?! L-a depus direct la ANAF ? Asta arată că, pentru el, Consiliul Local nu există.
Dacă lucrurile decurg normal și nu sunt probleme cu aceste două proiecte,se trece la prezentarea Proiectului de Buget și supus dezbaterilor și eventual completat cu rectificări pe ici pe colo.Nu bugetul este problema pentru Consiliu ci Contul de Execuție Bugetară, adică banii cheltuiți de Lupu Matei în 2016 și, fiind an electoral, e bine de știut pe cine a finanțat Lupu și cum.
Ce se întâmplă dacă nu se votează Bugetul? O întrebare pe buzele tuturor funcționarilor publici..De aici,,bate toba,, Lupu Matei..Absolut nimic, toate lucrurile decurg normal și fără probleme. Administrația locală se va finanța pe baza bugetului de anul trecut, doar atenție : cheltuielile suplimentare făcute de Lupu Matei după 1 ianuarie și dau un exemplu : angajările făcute pe bandă rulantă în departamentul sere(sau cum s-o numi) cât și alte cheltuieli neprevăzute, nu pot fi decontate !
Ce spune Prefectura ..
„În cursul lunii ianuarie, cred că până la jumătatea lui februarie, trebuie să voteze bugetul, pentru că ei (n.n. – Consiliul Local) au un termen în care trebuie să adopte bugetul local, e vorba despre 45 de zile de la votarea bugetului naţional. Îl pot supune pentru aprobare şi dacă la trei şedinţe consecutive nu se aprobă, trebuie să luăm măsura de dizolvare a Consiliului Local. Anul trecut, la ultima şedinţă, cea de-a treia, au ajuns la înţelegere şi s-a votat acest buget. Consilierii trebuie, întâi, să aprobe execuţia bugetară, după care trebuie să treacă la aprobarea bugetului pe 2016. În situaţia în care nu se fac şedinţe ori nu se pune spre aprobare, se lucrează pe bugetul de anul trecut, cu aceelaşi cote bugetare care au fost alocate, dar sunt obligaţi să treacă la supunerea în discuţie, în Consiliul Local, al acestui buget. Din punct de vedere al Instituţiei Prefectului, ca legalitate, singura posibilitate este, dacă nu reuşesc să-l adopte după trei şedinţe consecutive, să trecem la dizolvarea Consiliului Local. Consilierii locali sunt obligaţi să facă încheierea execiţiului bugetului local, prin votare, pentru că sunt situaţii în care există deficit bugetar şi, atunci, trebuie să găsească soluţia reglării acestei deficienţe a bugetului local. Dar, singura varintă este să găsească soluţie, ca şi anul trecut. Au găsit o soluţie şi l-au votat. Sunt convins că şi anul acesta vor găsi o soluţie şi îl vor vota. Pentru că discuţiile în Consiliul Local, trebuie să se poarte de maniera: propunerea făcută de către aparatul de specialitate, împreună cu primarul, iar consilierii, dacă sunt majoritari şi nu sunt pe aceaşi lungime de undă cu primarul, pot să-l modifice. Şi stabilesc ei alte cote pentru anumite capitole bugetare şi îl votează în varianta în care doresc ei şi nu în varianta în care doreşte primarul. Deci, există variante. Anul trecut nu s-au înţeles consilierii, pentru că dacă se înţelegeau, cred eu, nu la prima, la a doua şedinţă făceau bugetul cum voiau consilierii, nu cum voia primarul. Pentru că primarul este executiv şi el trebuie să se supună votului consilierilor.
Ei na,ca să vezi,Lupu să se supună Consiliului Local..greu de crezut..În concluzie, mâine 05-02-2016, vom vedea cum sunt făcute alianțele politice în Consiliul Local Moldova Nouă. Dacă se respectă ,, tradiția,, așa cum a facut-o până acum PNL-ul, îl va salva din nou pe Lupu de probleme..
Să auzim de bine ..
Ionuț Dascălu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.