Proiect de mare anvergură iniţiat în 2009 de către Ion Chisăliţa şi Consiliu Local 2008-2012, proiect ce avea ca temă reabilitarea termică a unui nr. de 23 de blocuri din cartierul Oraşul Nou şi Moldova Nouă, proiect ce în mod normal trebuia implementat mult mai rapid şi nu după 6 ani! Întârziere care generează multe semne de întrebare..
1.de ce tocmai în mai 2015 s-a aprobat de către Guvern, Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu finanţare în anul 2015?
2.de ce nu s-au împărţit lucrările de execuţie în două etape 2015/2016?Iarna se anunţă a veni mult mai devreme şi cine garantează că lucrările vor fi de calitate?
Trecând peste teoria conspiraţiei, că marile lucrări trebuie făcute pe ultima sută de metri înainte de alegeri, pentru o cât mai bună imagine a partidului aflat la putere şi posibilitatea de-a obţine cât mai multe voturi, o să spunem şi noi cum spun toţi românii, lasă că-i bine că se face. Modul în care s-au organizat licitaţiile dau de gândit, de ce constructorii care au câştigat o licitaţie şi au renunţat la proiectul câştigat, i-am găsit construind la alte blocuri unde au pierdut licitaţia? Subcontractorii care participă la execuţia proiectelor nu se încadrează în parametrii tehnico/economici, parametri necesari unui constructor să participe la execuţia lucrărilor de reabilitare. O problemă majoră cu care se confruntă constructorii este lipsa acută de muncitori cu experienţă în reabilitări termice, cât şi vremea deosebit de capricioasă în această toamnă, de valoarea proiectului ce să mai vorbim… toţi sunt nemulţumiţi. Cursul valutar în 2009 era de 3.9 lei iar acum un euro este cotat la 4.4 lei, diferenţe mari din punct de vedere valoric, capitolul din contract referitor la cheltuieli neprevăzute, adică 10 %din valoare totală a proiectului ar trebui să acopere aceste diferenţe cât şi eventualele modificări necesare finalizării proiectului, asta a fost doar o scurtă trecere în revistă la modul cum s-au derulat lucrurile până acum.
Grăbiţi constructorii, de termene şi iarna care bate la uşa, forţează lucrările şi dau peste cap multe dintre etapele necesare execuţiei unui proiect ca la carte. De aici au început să apară problemele cu locatarii unor blocuri, nemulţumiţi de cum se derulează lucrările, în unele apartamente care nu au avut probleme legate de izolaţia blocurilor azi le plouă în casă. În urma reclamaţilor primite la primăria Moldova Noua, s-au deplasat la faţa locului şeful Biroului de Urbanism Victor Stanoievici şi Dirigintele de Şantier Anoca G.
În urma controlului la faţa locului s-a constatat că locatarii aveau dreptate, şapele turnate pe terasa bl.3A au fost turnate prost şi iresponsabil ,la alte blocuri constructorul a fost atenţionat că foloseşte polistiren de o calitate inferioară faţă de cea recomandată de proiectant. Dacă la bl.3A constructorul s-a conformat şi a refăcut suprafeţele de şape turnate prost, suntem curioşi dacă şi ceilalţi constructori se conformează notificărilor primite.
,,Eu unul îi înţeleg pe constructori că se grăbesc să finalizeze la termen lucrările, dar nu putem accepta ca execuţia să nu corespundă proiectului, iar materialele să nu fie cele stipulate în contract,,- spune Anoca G.Diriginte de Şantier Reabilitare Termică Moldova Noua.
Ionut Dascalu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.