NU AGENTURILOR STRAINE!
Legea agentului străin a fost publicată în Gazeta Legislativă a Georgiei pe 3 iunie, la scurt timp după ce a fost semnată de președintele parlamentului, Șalva Pauașvili.Legea a intrat în vigoare parțial după publicarea ei. Acesta va intra în vigoare în totalitate în 60 de zile, după ce agențiile guvernamentale vor face toate modificările necesare.Președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zurabișvili a refuzat să aprobe măsura după ce legea i-a fost retrimisă.Pe 28 mai, un vot parlamentar a anulat vetoul ei asupra proiectului de lege din 18 mai.Legea așa-zisului agent străin nu are nicio legătură cu vreun agent străin ci, inspirată de o lege similară din Rusia, incriminează contribuțiile străine mai mari de 20% în finanțarea unei organizații neguvernamentale.În ciuda săptămânilor de proteste, a avertismentelor occidentului, a Statelor Unite și a Uniunii Europene, spre care Georgia aspiră, legea a intrat în vigoare punând în pericol însăși integrarea euroatlantică a țării din Caucaz.Conform constituției Georgiei, dacă președintele nu aprobă legea după o derogare de către parlamentari, președintele parlamentului are atunci dreptul de a o promulga.
Legea, care a fost criticată masiv a fost calchiată după cea de la Kremlin care a reprimat orice urmă de disidență și a înăbușit însăși opoziția democratică și presa independentă.Ceausescu ar fi mandru de georgieni!
O CENTRALA NUCLEARA MAI PUTIN
Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, „rămâne precară” și ar fi riscantă repornirea ei după ce a fost ocupată de forțele rusești la scurt timp de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, a spus luni șeful agenției nucleare a ONU.
„Toți cei șapte piloni ai securității și securității nucleare au fost compromisi total sau parțial”, a declarat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”, Rafael Grossi, în fața Consiliului Guvernatorilor AIEA cărora le-a prezentat raportul de activitate al agenției pe anul trecut.
Grossi a spus că s-a întâlnit pe 28 mai la Kaliningrad cu Alexei Lihașev, șeful companiei nucleare de stat ruse Rosatom, pentru a discuta despre posibilitatea repornirii instalației.
Ambele părți în conflict au acuzat-o pe cealaltă că a lansat atacuri cu drone și rachete asupra centralei.
AIEA continuă să monitorizeze, să evalueze și să comunice impactul războiului din Ucraina asupra siguranței și securității instalațiilor nucleare ale Ucrainei.
„Situația de la centrala nucleară Zaporizhzhya rămâne precară. Toți cei șapte piloni ai siguranței și securității nucleare au fost compromisi total sau parțial. La începutul lunii aprilie, Centrala Nuclear-Electrică Zaporojie a suferit atacuri directe pentru prima dată în aproape un an și jumătate.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.