ROTATIVA E IN MARE PRIMEJDIE!
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la SIbiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. „Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului. „Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încrederea că lucrurile se vor rezolva. Acum sigur, fiind astăzi joi şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotaţia. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Aceste lucruri pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu dacă UDMR ar trebui să rămână în continuare la guvernare sau noul Executiv să fie susţinut şi format doar de PNL şi PSD.Chestionat dacă ar putea fi amânată desemnarea premierului programată să înceapă vineri, şeful statului a răspuns: „Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care sigur greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea”.Tare ne e teama, ciolacule , ca au sa ti se lungeasca urechile asteptatand sa ajungi premier!
COVIDUL REVINE!
China se pregăteşte pentru un nou val de infecţii cu Covid, care ar putea înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână până la sfârşitul lunii iunie, când valul va atinge apogeul.De fapt, China se confruntă deja cu un nou val de COVID, care ar putea atinge un vârf de 65 de milioane de cazuri pe săptămână. China a impus cele mai dure restricţii din lume, la care a renunțat, inclusiv la carantină, la sfârșitul anului trecut.Datele alarmante ale noului val de coronavirus al tulpinii de omicron au fost dezvăluite la o conferinţă medicală organizată în oraşul Guangzhou. Potrivit presei regimului de la Beijing, s-ar putea ajunge la 40 de milioane de infecţii pe săptămână. Revenirea în număr uriaș al infectărilor este generată de cea mai recentă tulpină omicron – XBB, cazurilor, răspunsul guvernului chinez şi al oamenilor este cel mult discret, notează NBC News.Daca v-ati bucurat ca am scapat de Covid, v-ati bucurat degeaba!
ATENTIE LA BALENELE UCIGASE!
O familie de balene ucigașe din apropierea Portugaliei și a Spaniei au scufundat mai multe bărci care navigau în apropiere de aceste două țări. De asemenea, mamiferele ar fi omorât o persoană. Primul incident de acest gen a fost înregistrat în anul 2020. Cercetătorii au observat de atunci sute de cazuri de acest gen. Ei au explicat că o femelă orcă s-a apropiat prea mult sau s-a ciocnit de bărcile din acea zonă. Balena ucigașă, de cele mai multe ori, s-a apropiat de spatele navei și a lovit cârma până când barca s-a oprit.În plus, trei dintre aceste bărci s-au scufundat în ultimii trei ani, iar oamenii de știință au considerat că aceste incidente au fost atacuri. Alfredo López Fernandez, un biolog la Universitatea din Aveiro din Portugalia, care studiază orcile, a explicat că aceste incidente ar fi putut fi provocate de o singură femelă. Este vorba de balena ucigașă White Gladis, care a fost lovită de o barcă, iar din acel moment a început să atace alte nave. Biologul crede că celelalte orci ar fi putut să își însușească acest comportament.Nu e bine! Nu mai poti iesi la braconaj ca scapi de Politia de Coasta, dar nu scapi de balenele ucigase!
BOC VA DEVENI EROUL CE NE PLIMBA CU METROUL!
Contractul pentru realizarea metroului din Cluj-Napoca a fost semnat joi de primarul Emil Boc. Gülermak, Alstom şi Arcada sunt cele trei companii care alcătuiesc asocierea de firme desemnată câştigătoare pentru construirea primei magistrale de metrou din Cluj-Napoca.„Este cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Clujului, un proiect de 2,2 miliarde de euro pentru proiectare şi execuţie, care acoperă 19 staţii şi 21 de kilometri”, a spus Emil Boc în deschiderea ceremoniei de semnare a contractului.Termenul pentru realizarea magistralei de metrou este de opt ani, din care unul este pentru etapa de proiectare, iar restul pentru execuţie.„În 2031, anul de punere în funcţiune a metroului, vom avea 164.000 de călători pe zi şi cu 29.000 de maşini mai puţine în oraş”, a mai spus Emil Boc.Spre comparaţie, în Bucureşti, în luna aprilie, traficul mediu a fost de 339.000 de pasageri pe zi.Cluj-Napoca va deveni astfel primul centru regional al României cu metrou după Bucureşti şi intră în linie dreaptă pentru a forma o zonă metropolitană cu peste un milion de locuitori, în condiţiile în care oraşul a atras în ultimii ani investiţii atât în producţie, cât şi în imobiliare şi mai ales în IT.Bravo. Emile! Mic, mic, da’ voinic!
IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI!
În Antarctica, există un lac subglaciar care a fost izolat de restul lumii timp de peste un milion de ani.
- La nivel mondial, există mai multe specii de copaci decât de mamifere.
- Pe Pământ, există aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați de teren folosit pentru plantații de cafea.
- Luna nu are atmosferă și, prin urmare, nu poate susține viața așa cum o cunoaștem.
- Cartofii nu erau considerați comestibili în Europa până în secolul al XVIII-lea.
- Vulcanii pot avea erupții de lave care curg ca apă, numite erupții de lava pahoehoe.
- Cimpanzeii pot învăța să folosească unele instrumente, cum ar fi ramuri sau pietre, pentru a obține hrana.
- Muntele Everest crește cu aproximativ 4 mm în înălțime în fiecare an din cauza forțelor tectonice.
- Pinguinii își propun să aibă un singur partener pe viață.
- Focurile de artificii au fost inventate în China în secolul al IX-lea.
- În prezent, există aproximativ 7000 de limbi vorbite în lume.
- Cel mai înalt turn de cărți din lume are o înălțime de 19,68 metri și se află în Argentina.
- Albinismul poate apărea la o varietate de animale, inclusiv la gorile și șerpi.
- Acvilele pot zbura până la altitudini de peste 10.000 de metri.
- În jurul Pământului există aproximativ 8,7 milioane de specii de organisme.
- Scara de Richter, folosită pentru a măsura magnitudinea cutremurelor, este o scară logaritmică.
- Iguanele pot regenera coada pierdută.
- În anul 2006, Pluto a fost retrogradată la statutul de planetă pitică.
- Un fulger poate ajunge la o temperatură de aproximativ 30.000 de grade Celsius.
- Vulturii pot detecta urmele de urină ale animalelor de la distanțe mari.
- Oamenii au descoperit aproximativ 10% din speciile de pe Pământ.
- Algele pot produce aproximativ jumătate din oxigenul atmosferic de pe Pământ.
- Rechinii au existat pe Pământ cu mult înaintea dinozaurilor.
- La nivel global, în fiecare an, oamenii consumă aproximativ 400 de miliarde de căni de cafea.
- Oceanele de pe Pământ conțin aproximativ 20 de milioane de tone de aur dizolvat.
- Vulturii păreau a fi în mod inerent atrași de obiectele strălucitoare și s-au înregistrat cazuri în care au furat obiecte strălucitoare, cum ar fi bijuterii.
- Peștele electric poate genera șocuri electrice suficient de puternice pentru a paraliza sau ucide prada.
- Căpșunile nu sunt, de fapt, fructe, ci multiple mici fructe crescute împreună pe suprafața unei tulpini.
- Lebăda trompetistă are cea mai lungă gât dintre toate speciile de păsări și poate ajunge să aibă până la 1,5 metri lungime.
- Există o specie de melc de mare, numită „conusul geografic”, care poate înțepa și ucide un om cu veninul său.
- Unica apă potabilă naturală din deșertul Sahara este adusă de vânturi puternice în forma unor ploi rare și scurte.
- Cocoșul de munte din Noua Zeelandă nu poate zbura, dar are un cântec extrem de puternic și amplu, auzit de la distanțe mari.
- Termitele pot construi structuri atât de mari încât pot fi văzute din spațiu.
- Găurile negre sunt atât de masive și de puternice încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa de ele.
- Orchideele pot dezvolta flori atât de mici încât acestea devin vizibile doar prin microscop.
- Elefanții pot comunica între ei folosind infrasunete, sunete pe care urechile noastre nu le pot detecta.
- În fiecare an, copacii din pădurile tropicale absorb suficient dioxid de carbon pentru a compensa emisiile de carbon generate de toate autovehiculele din lume.
- Există pești care pot trăi în apele adânci ale oceanelor, unde presiunea este de peste 1000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică normală.
- Un fulger poate dura mai puțin de o secundă, dar poate genera energie suficientă pentru a alimenta o locuință timp de o lună.
- Pe Marte, se găsește cel mai înalt munte din sistemul solar, Olympus Mons, care are o înălțime de aproximativ 25 de kilometri.
- Există plante carnivore care pot digera și consuma nevertebrate precum insecte și șerpi mici.
- Rechini albi pot înota cu viteze de până la 56 km/h, făcându-i unii dintre cei mai rapizi pești din ocean.
- Coala koala doarme în medie 20 de ore pe zi, având un regim de somn extrem de lung.
- Într-un an, albinele polenizează suficiente flori pentru a produce aproximativ 900 de kilograme de miere.
- Sistemul solar înconjoară centrul Căii Lactee cu o viteză de aproximativ 828.000 de kilometri pe oră.
- Sângele unei limbi de furnică este atât de puternic încât poate transporta un obiect de 50 de ori mai greu decât greutatea lor.
- O meduză numită Turritopsis dohrnii este capabilă să se regenereze complet și să revină la stadiul de copil, făcându-se practic nemuritoare.
- Un singur fulger poate genera suficientă energie pentru a încărca aproximativ un milion de telefoane mobile.
- Păianjenii pot produce fire de pânză de până la 25 de ori mai rezistente decât sârma de oțel.
- Girafele pot dormi doar 30 de minute pe zi și în bucăți scurte de câteva minute la un moment dat.
- Când atinge suprafața apei, un fulg de zăpadă poate călători cu o viteză de până la 3,2 km/h.
- Trestia de zahăr poate crește până la o înălțime de 6 metri în doar câteva luni, făcând-o una dintre cele mai rapide plante de creștere din lume.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.