Evenimentele culturale ale perioadei 09 – 14 mai 2023
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș
Miercuri, 10 mai 2023, ora 13:00
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, sub auspiciile Consiliului Județean Caraș – Severin și ale Consiliului Județean Arad organizează expoziția Diversitate și unitate în costumul popular românesc, a cărui vernisaj va avea loc în data de 10 mai 2023, începând cu ora 13.00, la sediul instituției de cultură din orașul Caransebeș. Expoziția reprezintă o colaborare inedită între cele două instituții muzeale prin care se valorifică patrimoniul etnografic, mai exact costumul popular autentic românesc, alături de care vor fi expuse și piese de podoabă: cepse și o salbă tradițională din monede de argint, ca elemente autentice ale Banatului de Munte.
Noaptea Europeană a Muzeelor
Sâmbătă, 13 mai 2023, ora 17:00
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se alătură comunității muzeale europene în data de 13 mai, începând cu ora 17.00 pentru a organiza Noaptea Europeană a Muzeelor. Ca în fiecare an, muzeul din Caransebeș își întâmpină vizitatorii cu programe expoziționale și de spectacole inedite și diverse: Alaiul portului popular românesc, spectacol de dansuri populare tradiționale din Banat susținute de Ansamblul Junii Gugulani, Ansamblul Zestrea Gugulanilor, Ansamblul Armenișana din comuna Armeniș, Ansamblul Voința din Răcăjdia, Ansamblul de Dansuri a comunei Băuțar. Ca un mod inedit de a promova patrimoniul imaterial al Banatului de Munte fanfarele care activează în județul Caraș-Severin vor susține concerte: Fanfara Steierdorf – Anina, Fanfara Doinitorii Carașului din Mercina, Fanfara din Goruia. Mai mult, elevii Școlii Populare de Arte „Ion Românu” din Reșița vor susține un concert instrumental și canto, iar elevii Școlii de Dans Magnum Dance vor întregi atmosfera printr- o reprezentație de dansuri de societate.
Expozițiile Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș sunt deschise publicului și oferă oportunitatea de a cunoaște istoria și tradițiile Banatului Montan!
Pentru a face această zi mult mai specială, pe toată durata nopții europene a muzeelor vom pune la dispoziția vizitatorilor, gratuit platforma 360º pentru momente de neuitat.
Muzeul Banatului Montan
Noaptea Europeană a Muzeelor
Sâmbătă, 13 mai 2023, ora 17:00
Expoziții și activități:
”Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” – un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă; este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi; colecția este compusă din obiecte donate de oameni din toată țara, inclusiv de către reșițeni;
„Sic transit…” expoziția personală Suzana Fântânaru;
Cusături și port popular în Banat;
Trecutele expoziții;
Prezentare film documentar „100 de ani de film românesc”;
Sesiune de caricaturi;
Atelier de facepainting (pe terasă);
Atelier-concurs „Găsește comoara!” (în curte și în expoziții)
Teatrul de Vest Reșița
DON QUIJOTE
Duminică, 14 mai 2023, ora 19:00
Cel mai important roman spaniol a devenit spectacolul care are la bază tema visătorului. Don Quijote, pierde ușor-ușor legătura cu realitatea și se consideră unul dintre eroii cavaleri care se luptă cu giganți și salvează domnițe din romanele sale iubite. Pleacă în expediție împreună cu Sancho Panza, pe care îl consideră scutierul său și căruia îi promite drept răsplată o insulă. Aventurile Cavalerului Don Quijote și ale Scutierului său, Sancho Panza conturează astfel tema acestui spectacol, punând în lumină naivitatea personajului principal și raționamentul crud al celor pe care îi întâlnește.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.