În cursul zilei de duminică, 09.08.2020, Cristian Gâfu, prefectul județului Caraș-Severin, împreună cu Dan Stan, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, analizând modul de organizare al alegerilor locale, au făcut un “ocol” până la Turnul de la Grădinari, monument care scrutează, maiestuos și singur, o parte a Văii Carașului.
Originea acestui monument istoric este controversată, ceea ce, din punct de vedere turistic, poate fi un argument pentru reabilitarea și includerea sa într-un circuit turistic alături de cetăţile medievale de la Mehadia, Ilidia, Caraşova și Grădinari.
Cristian Gâfu, prefectul județului, a solicitat ca, în cel mai scurt timp, conducerea Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Naţional Caraș-Severin, împreună cu Primăria și Consiliul Local Grădinari, să stabilească regimul juridic al acestui obiectiv cultural, să elaboreze un proiect/strategie de restaurare și punere în valoare culturală și turistică, respectiv să identifice sursele de finanțare necesare implementării proiectului/strategiei.
„Prin valorificarea Turnului de la Gradinari din punct de vedere cultural, istoric, turistic si natural, Consiliul Local Gradinari trebuie să urmarească ca Gradinariul sa apară pe harta turistică a județului, aspect ce ar determina o dezvoltare economică a comunei, cu posibilitarea de a se crea noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.
Potențialul turistic al județului nostru, cu vestigii istorice și arii naturale protejate, recunoscute de către Ministerul Culturii sau UNESCO, este un avantaj important care trebuie exploatat corespunzător. Reabilitarea Turnului de la Gradinari și valorificarea sa sunt acțiuni de importanță majoră pentru dezvoltarea economică a comunei.
Consiliile locale care au în administrație astfel de patrimonii istorice, culturale și naturale, au un avantaj pe care trebuie să-l exploateze, deoarece orice plus economic reprezintă un salt al calității vieții locuitorilor din zonele respective” crede prefectul Cristian Gâfu.
2 Comments
Provocare pentru istorici, restauratori și autoritățile pentru cultură județene si locale!Turnul de la Gradinari. – Carasanul – Banat24
10 august 2020 at 10:44[…] citeste mai mult aici […]
Cristian-Gabriel Ghinea
10 august 2020 at 11:46Provocare pe naiba! Monumentu acela e de aproape 800 ani acolo dar nimeni nu-l vede.
E monument istoric clasificat cod LMI CS-II-m-B-11120 și inclus în Repertoriul Arheologic Național (RAN: 53005.03) dar nimeni nu-l bagă în seamă. Niciun guvern, niciun ministru, niciun prefect, niciun președinte CJ și niciun primar! I-am înșirat pe toți cei care au obligația de a interveni pentru întreținerea lui, pentru conservare și punere în valoare. Obligație prin lege! În urmă cu 2 ani au trântit și rămășița de acoperiș de pe el, lucrători din cadru primăriei Grădinari chipurile ca să-l renoveze. Dus a fost!
Degeaba scrieți despre ce mare minune a descoperit Gâfu (care sunt convins că nici nu-și dă seama că există muzeu de locomotive la Reșița – ironizez – ) pentru că nu se va întâmpla absolut nimic!
La doi kilometri de turn se află Podul Turcesc, alt monument istoric clasificat (acesta are plăcuță de marcare vizibilă) care se ruinează zilnic. Se adună pescarii pe el și-și spânzură undițele în Caraș. Nici acesta nu e protejat și eu ca și mulți alții am semnalat mereu despre degradarea lui. Nu se vrea.