Duminică, 19 aprilie, creștinii sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta reprezintă cel mai mare eveniment din istoria mântuirii noastre, care ne-a adus posibilitatea mântuirii și care stă la temelia credinței și a Bisericii Creștine.
Numim această sărbătoare ‘Paști’ după cuvântul grecesc care înseamnă ‘trecere’, fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus la început lumea, dintru neființă întru ființă. Fără Învierea lui Hristos lumea ar fi azi incă toată pagână, Biserica nu s-ar fi întemeiat, creștinismul nu s-ar fi răspândit și n-ar fi fost crezut.
In zona Banatuluil, traditiile de Paste sunt mai putine decat in celelalte regiuni ale tarii, insa sarbatoarea Invierii are aceeasi semnificatie deosebita pentru crestini. Cea mai importanta zi din perioada premergatoare Pastelui este Joia Mare, cand, potrivit traditiei populare, Joimărița umbla prin sate si le pedepseste pe fetele care nu au terminat de tors lana. In aceasta zi se aprind focurile in cimitire deoarece se crede ca, odata cu invierea Domnului, sufletele celor morti se intorc pe pamant. In bisericile romano-catolice se sfintesc uleiurile pentru bolnavi si pentru infaptuirea sfintelor taine. In Sambata Mare, dupa ce gospodinele au terminat curatenia in casa si au incondeiat ouale, barbatii sacrifica mielul, din care se pregatesc bucate traditionale delicioase.
Dupa slujba de Inviere exista obiceiul ca fetele tinere sa pastreze in casa lumanarea pe care au aprins-o la biserica. Se spune ca daca urmezi traditia ai parte de noroc in viata si esti bine vazuta de ceilalti. In dimineata zilei de Paste, credinciosii se spala pe fata cu apa proaspat scoasa din fantana, in care se pune un ou rosu, un banut de argint si fire de iarba verde. Astfel vor fi rumeni in obraji, plini de energie si vor avea un an imbelsugat. Apoi are loc tamaierea bucatelor, fiecare mesean primind o lingurita cu vin si paine sfintita.
Tradiţia spune că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului.
Larisa Popescu
Zi de zi, in ochii tai
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.