Politica din Caraș-Severin este mult mai săracă după ce Sorin Frunzăverde, unul dintre cei mai puternici politicieni care i-a dat județul, a trecut la cele veșnice.
Retras din viața politică de ceva ani, în urma unui dosar de corupție instrumentat de DNA și în care a fost condamnat cu suspendare, Sorin Frunzăverde a rămas, totuși, un reper al vieții politice și sociale din Caraș-Severin.
Sorin Frunzăverde este omul care îi încurca cel mai rău pe orice politician din Caraș-Severin care dorea să controleze județul.
Frunzăverde a fost un important lider liberal şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar şi un important personaj care, la rându-i controla majoritatea primarilor şi a şefilor de deconcentrate din judeţ. Membru fondator al FSN şi mai apoi al PD, Sorin Frunzăverde a fost încă din 1990 liderul judeţean al acestui partid. Deși la acea vreme partidul se înscrisese în Internaționala Socialistă, la sugestia lui Traian Băsescu,Sorin Frunzăverde a fost artizanul migrării PD și, apoi, PDL către Partidul Popular European.
În martie 2012 destabilizează „sistemul“ Băsescu, demisionând din PDL şi luând cu el cei trei parlamentari din Caraş-Severin şi trei sfert dintre primarii din judeţ.În mai 2012 se înscrie în PNL, unde Crin Antonescu îi oferă direct funcţia de vicepreşedinte.
Născut la Bocşa pe 26 aprilie 1960, Sorin Frunzăverde absolvă studiile elementare la Bocşa şi Reşiţa şi Liceul de Matematică-Fizică din Reşiţa (1975-1979), a urmat cursurile Facultăţii de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti (1980-1985), obţinând diploma de inginer metalurgist.
După absolvirea facultăţii, a lucrat ca inginer la Combinatul Siderurgic Reşiţa, îndeplinind funcţiile de şef de atelier (1985-1988) şi apoi de şef al Serviciului CTC-Laboratoare (1988-1991). Între anii 1991-1996 a fost preşedinte şi director general al Camerei de Comerţ şi Industrie al jud. Caraş-Severin, deţinând de asemenea, în perioada 1992-1996, funcţia de consilier judeţean, secretar al Comisiei de Buget-Finanţe din Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Este perioada de ascensiune politică a liderului PDL Caraş-Severin, care în anul 1997 culminează cu prima sa numire ca ministru în guvernul Victor Ciorbea, Frunzăverde fiind un ministeriabil al PDL până la al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Acesta a fost ministrul apelor, pădurilor şi mediului înconjurător (5 decembrie 1997 – 11 februarie 1998) în Guvernul Victor Ciorbea, din care a demisionat odată cu retragerea miniştrilor PD din guvern. A urmat apoi o nouă nominalizare ca ministrul turismului (17 aprilie 1998 – 16 decembrie 1998) în Guvernul Radu Vasile. Conform Hotărârii nr. 47 din 16 decembrie 1998 a Parlamentului României, Ministerul Turismului a fost desfiinţat. El şi-a continuat apoi activitatea ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, până la numirea sa în fruntea Ministerului Apărării Naţionale în 13 martie 2000 – 28 decembrie 2000) în Guvernul Mugur Isărescu. Aici se impune ca un adevărat lider al acestui domeniu, revenind în fruntea acestui minister pe 26 octombrie 2006 – 5 aprilie 2007, in Guvernul Tăriceanu. Pentru a-şi consolida poziţia de ministeriabil îşi completează studiile cu două titluri de doctor. În anul 2000, Sorin Frunzăverde a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în ştiinţe economice al
Universităţii de Vest din Timişoara. De asemenea, în anul 2004 a devenit şi Doctor în ştiinţe militare al Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti.
După ce conduce lista pentru europarlamentarele din 2007 a PD, devine europarlamentar, şeful delegaţiei PD din Parlamentul European, dar nu îşi duce mandatul până la capăt, ci demisionează şi preia şefia Consiliului Judeţean Caraş-Severin. A candidat la alegerile locale din 1 iunie 2008 pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, obţinând 43,8% din voturile valabile. Ca urmare a alegerii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Frunzăverde a demisionat la 4 iunie 2008 din Parlamentul European, fiind înlocuit în această funcţie de către Flaviu Călin Rus.
Din acest moment se produce un fel de renegare a acestuia de către liderii ccentrali ai PDL, aşa că pe 28 martie şochează lumea politică şi îşi anunţă demisia din PDL şi înscrierea în PNL.
A fost scos din scena politică de către DNA, atunci când, în urma interceptării unor convorbiri telefonice, Structura Centrală l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție, fiind condmnat cu suspendare atât de către Tribunalul Caraș-Severin cât și de către Curtea de Apel Timișoara.
Condamnarea cu suspendare a venit datorită faptului că, în urma descinderilor din 2015, Sorin Frunzăverde s-a îmbolnăvit grav, boala sa fiind incurabilă. A fost operat, intervenție care pare să-i fi prelungit viața, până astăzi când a renunțat să mai lupte pentru a trăi și s-a stins pe un pat din Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde era internat de mai multe zile.
După încheierea formalităților legale, apropiații își doresc ca Sorin Frunzăverde să fie depus la Consiliul Județean Caraș-Severin, cel mai probabil luni, apoi să fie preluat de către episcopul Lucian Mic și depus la Catedrala ”Schimbarea la Față” din Parcul Tricolorului, biserică pentru care Sorin Frunzăverde a avut o susținere financiară consistentă.
Cristian Frant
Zi de zi,in ochii tai
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.