Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat marţi, 29 ianuarie, la sediul Palatului Administrativ, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Caraş-Severin pentru a discuta măsurile impuse de confirmarea focarelor de pestă porcină africană în județele Timiș și Arad.
Șefilor de deconcentrate dar și primarilor cărăşeni le-au fost prezentate marţi, în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor, măsurile de prevenţie şi combatere a pestei porcine africane, în condiţiile apariţiei virusului în judeţele vecine.
”Vă rog să îmi raportați toți primarii care lipsesc și la cei din Centrul Local la fel. Nu ne putem juca cu așa ceva” a amenințat prefectul Matei Lupu care are de gând să muștruluiască serios toți absenții de la convocarea de azi.
„Trebuie să fim foarte atenţi la introducerea animalelor pe raza judeţului Caraş-Severin. Până la ora actuală nu avem suspiciune de pestă porcină la nivelul judeţului nostru, dar este mai bine să prevenim decât să tratăm, pentru că este mult mai ieftin şi mai uşor. Noi încercăm să facem tot ce putem. Am invitat tot ceea ce înseamnă instituţie publică şi unitate administrativ-teritorială,la această şedinţă, pentru a-i face pe reprezentanţii acestora să înţeleagă cât de grav ar fi să avem vreun focar de pestă porcină în Caraş-Severin„, a mai spus Matei Lupu.
Un număr de 63 de primari dintr-un total de 77 au fost prezenţi, marţi la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Caraş-Severin, a cărei temă principală a fost prezentarea măsurilor de prevenţie şi combatere a pestei porcine africane.
Până la această oră, în judeţ nu există suspiciune de pestă porcină, dar trebuie luate o serie de măsuri de prevenţie, a afirmat, la rândul său, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, dr. Nicolae Crista.
„Noi, DSVSA Caraş-Severin am făcut verificări în judeţ, încă de vineri seara, dar şi sâmbătă, duminică, luni, şi continuăm. Noi sperăm ca cetăţenii să înţeleagă importanţa luării de măsuri. Ei trebuie să anunţe imediat dacă le-a murit vreun purcel„, a subliniat Nicolae Crista.
De asemenea toate instituțiile Statului dar și cetățenii sunt anunțați să anunțe orice transport de porcine sau vânzare de proci de care au cunoștință, fie la Poliție fie direct la DSVSA, pentru a se verifica dacă respectivele transporturi sunt legale și respectă condițiile impuse de prevenirea pestei porcine.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.