Ortodocșii îl pomenesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Ziua Sfântului Gheorghe marchează în calendarul popular începutul anului pastoral.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox, sărbătorit la dată fixă, în fiecare an, pe 23 aprilie. În tradiția populară, sărbătoarea este cunoscută sub numele de San-George.
În calendarul popular, San-George este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor, el fiind identificat în Panteonul românesc cu Cavalerul Trac. În calendarul popular, ca și în tradiția creștină, San-George este o divinitate tânără, hipomorfă, purtată în spate de un cal. În egală măsură, el este și o divinitate pastorală, de origine indo-europeană, ziua sa de celebrare fiind considerată a fi momentul de început a anului pastoral.
Dacă în trecut această sărbătoare era cinstită cu mult fast timp de trei zile, astăzi, doar cu totul izolat, mai străbate farmecul ei de altădată.
În această zi se prepară „unsoarea oilor”, un medicament obținut din plante și grăsimi animale, unguent ce se aplică pe ugerul oilor pentru a le apăra, astfel, de boli pe tot parcursul verii.
Dintre toate obiceiurile de San-George însă, în comunitățile sătesti contemporane se mai păstreaza obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă, cu ramuri verzi de salcie înmugurită și flori galbene de calce, înfipte în brazde înverzite. Înțelesurile străvechi ale acestei practici sunt, însă, arareori cunoscute.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.