-
1791: Revoluția Franceză începe cu asaltul asupra închisorii Bastilia din Paris.
-
1864: Războiul Civil American: Bătălia de la Marks’ Mills – forțele confederate obțin o victorie semnificativă împotriva trupelor unioniste în Arkansas.
-
1889: Începe Cursa pentru Pământ din Oklahoma, cu coloniștii grăbindu-se să revendice teren în Teritoriul Oklahoma.
-
1915: Genocidul Armean începe odată cu deportarea și masacrarea cetățenilor armeni de către Imperiul Otoman.
-
1933: Este publicat primul volum al cărții „Mein Kampf” a lui Adolf Hitler.
-
1954: Este administrată prima vaccinare reușită împotriva poliomielitei unui copil în Pittsburgh, Pennsylvania.
-
1978: Uniunea Sovietică lansează prima sa stație spațială, Salyut 6.
-
1980: Eruptia muntelui St. Helens din statul Washington, SUA, cauzează distrugeri extinse.
-
1993: Primul server și browser World Wide Web, „WorldWideWeb” al CERN-ului (mai târziu redenumit Nexus), devine disponibil public pe internet.
-
1994: Începe Genocidul din Rwanda, care durează 100 de zile și se soldă cu moartea a peste 800.000 de tutsi etnici și hutu moderati.
-
2004: Este încărcat primul videoclip pe YouTube, „Me at the zoo”.
-
2010: Dezastrul ecologic Deepwater Horizon începe în Golful Mexic, devenind ulterior una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din istorie.
-
2013: Se desfășoară primele căsătorii între persoane de același sex în Anglia și Țara Galilor.
-
2018: Misiunea InSight a NASA aterizează pe Marte, marcând prima aterizare reușită pe planetă de la roverul Curiosity în 2012.
-
În 1500, navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia și a reivendicat-o pentru Portugalia.
-
În 1876, a avut loc Bătălia de la Părul Câmpului în timpul Războiului pentru Independență al Statelor Unite, care a fost una dintre cele mai mari bătălii ale conflictului.
-
În 1889, la Paris, s-a deschis Expoziția Universală, unde a fost prezentată celebra Turn Eiffel, construită pentru această expoziție.
-
În 1915, la începutul Primului Război Mondial, armata germană a folosit pentru prima dată gazul toxic clor într-un atac asupra trupelor franceze de la Ypres, Belgia.
-
În 1930, în Statele Unite, construcția celebrului Empire State Building a fost finalizată, devenind cel mai înalt zgârie-nori din lume la acea vreme.
-
În 1945, forțele americane și sovietice au făcut legătura la râul Elba, marcatând un moment semnificativ în avansul lor împotriva Germaniei Naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
În 1970, a avut loc primul Ziua Pământului, un eveniment global care marchează preocuparea pentru protejarea mediului înconjurător.
-
În 1993, Marea Britanie a interzis complet utilizarea fructelor de mare importate din Portugalia, după un val de cazuri de otrăvire cu scoici.
-
În 1994, bazele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au fost stabilite prin Acordul General privind Tarifele și Comerțul (GATT).
-
În 2000, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Coreea de Nord, devenind primul lider rus care vizitează această țară după căderea Uniunii Sovietice.
-
În 2004, trupa muzicală americană Beastie Boys a lansat albumul lor „To the 5 Boroughs”, care a devenit rapid un succes comercial și critic.
-
În 2016, a avut loc semnarea Acordului de la Paris asupra schimbărilor climatice de către reprezentanții a 175 de țări, un acord istoric care își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
-
În 2018, fostul președinte al Cubei, Raúl Castro, a demisionat din funcția de prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez, punând capăt la mai mult de șase decenii de conducere a familiei Castro asupra Cubei.
-
În 2019, astronomii au obținut prima imagine directă a unui „găuri negre” din centrul galaxiei M87, o realizare remarcabilă în studiul astronomiei.
-
În 2021, NASA a efectuat primul zbor controlat al unui vehicul pe altă planetă cu ajutorul elicopterului Ingenuity pe Marte.
-
n 1972, a fost lansat Apollo 16, a cincea misiune cu echipaj uman pe Lună.
-
În 1993, a fost semnat Acordul de la Haga privind interzicerea producției și stocării armelor chimice.
-
În 1994, a avut loc masacrul din Biserica Sfânta Maria din Rwanda, în timpul genocidului rwandez.
-
În 2000, a fost lansat primul browser web Mozilla Firefox.
-
În 2013, a avut loc explozia la Maratonul de la Boston, un atentat terorist care a ucis trei persoane și a rănit alte câteva sute.
-
În 2016, a fost semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
-
În 2019, a avut loc incendiul catedralei Notre-Dame din Paris, care a cauzat daune semnificative clădirii.
-
În 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID-19.
-
În 2021, NASA a eliberat primele imagini de pe suprafața planetei Marte, capturate de roverul Perseverance.
-
În 2022, a avut loc summitul virtual al liderilor mondiali privind schimbările climatice, denumit Summitul Pământului.
-
1529: Spania și Portugalia semnează Tratatul de la Zaragoza, împărțindu-și coloniile din emisfera estică.
-
1925: Uzinele Ford din Anvers produc a 50.000-a mașină în serie.
-
1970: Prima celebrare a Zilei Pământului.
-
. 1980: Finalizarea construcției primei nave frigorifice construite în România („Polar 7”, cu o capacitate de 6.800 tdw).
-
1969: Robin Knox-Johnston, navigator britanic, devine primul om care navighează singur în jurul lumii, fără oprire, cu velierul său construit în India.
-
1915: Prima utilizare pe scară largă a armelor chimice în Primul Război Mondial, când Germania lansează 150 de tone de clor gazos împotriva trupelor franceze la Ypres.
-
. 1898: SUA declară război Spaniei în Războiul Hispano-American.
-
. 1792: Franța declară Republica, punând capăt monarhiei.
-
. 1598: William Shakespeare semnează un contract pentru publicarea piesei sale „Romeo și Julieta„.
-
. 1343: Papa Clement al VI-lea stabilește Avignonul ca nouă reședință papală.
-
. 1016: Bătălia de la Clontarf, o confruntare majoră în istoria Irlandei.
-
. 48 a.Hr.: Iulius Cezar traversează râul Rubicon, declanșând un război civil roman.
-
– Ziua Mondială a Pământului este sărbătorită anual pe 22 aprilie pentru a conștientiza problemele de mediu și a promova acțiunile de protejare a planetei.
-
– Ziua Profesională a Programatorului este marcată pe 22 aprilie în unele țări, recunoscând contribuția programatorilor la societatea digitală.
-
– Ziua Internațională a Fetelor în TIC este celebrată anual pe 22 aprilie pentru a încuraja participarea fetelor și femeilor în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.