Creştinii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an pe Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Pe 7 ianuarie, este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, aproximativ două milioane de români care-i poartă numele își sărbătoresc ziua de nume. Ziua de Sfântul Ioan marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.
Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” şi înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte mulţi români care poartă numele de Ion, Ioan sau Ioana ori diferite variante – Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionică, Oana – au motive de sărbătoare în această zi. Este cea mai bogată familie onomastică din România. Peste două milioane de români – aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi – poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-şi onomastica. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana şi Ionela, însă există şi derivate ale acestora.
Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ion Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.