În perioada 12-14 octombrie 2023, Băile Herculane devine gazda unui eveniment cultural de excepție care celebrează figura captivantă a Împărătesei Elisabeta a Austriei, cunoscută sub numele de Sissi. Teatrul Uthopia, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Consiliului Județean Caraș-Severin organizează acest eveniment unic și aduce în prim-plan patru manifestări culturale deosebite, oferind publicului oportunitatea de a explora mai profund viața și impactul lui Sissi asupra artei și culturii românești.
Programul evenimentului
12 octombrie 2023, ora 18.00 – Piesa de teatru „Sissi” în regia Mihaelei Panainte, Băile Apollo
13 octombrie 2023, ora 17.00, Sala de Argint-Casino Băile Herculane – Prezentarea cărții-poem „Sissi” lui Pavel Sușară și vernisajul expoziției de desene a lui Mircea Bochiș.
14 octombrie 2023, orele 18.00, sala de Argint, Cazino Băile Herculane – „Sissi în artele vizuale” Conferința de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă.
Seria evenimentelor se încheie în ziua de 14 octombrie cu o conferință de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă. Conferința se concentrează pe prezenta Împărătesei Elisabeta în pictură, fotografie, film și diverse produse non-artistice care mizează pe imaginea ei de-a lungul timpului, explorând modul în care Sissi a influențat arta, imaginația artiștilor și imaginarul public din diverse epoci.
FOARTE PE SCURT DESPRE SISI
La data de 25 aprilie 1854, o mireasă timidă și melancolică s-a căsătorit cu o casă regală europeană majoră. Tremurând și copleșită de emoții, Elisabeth, în vârstă de 16 ani și cunoscută după numele ei de copil, Sisi, a devenit soția Împăratului Franz Joseph al Austriei, în vârstă de 23 de ani, monarh absolut al celei mai mari imperii din Europa, în afară de Rusia. În timpul festivităților de nuntă, mii de oameni au luat loc pe străzile Vienei, dornici să prindă o privire asupra noii împărătese adolescente. Dar în căruța ei de sticlă, pe drumul spre noul său cămin în imensul palat imperial Hofburg, Sisi plângea – copleșită și speriată.
Această intrare neobișnuită în viața publică a fost una dintre tragediile care au marcat domnia lui Sisi, plasând-o în rândul consortelor regale reticente, prizoniere în cuști aurite. Izolată în palat, a suferit de probleme de sănătate mintală, a plâns moartea fiului său iubit prin sinucidere și a plecat într-o călătorie în jurul lumii în căutarea liniștii, toate acestea înainte de asasinarea sa de către un anarhist italian.
Sfârșitul a venit pe 10 septembrie 1898, când împărăteasa se afla în vizită la Geneva sub o identitate falsă. În oraș se afla și anarhistul italian Luigi Lucheni, care venise în Elveția pentru a-l asasina pe Prințul Henri de Orléans ca protest împotriva clasei dominante. (Într-un interval de peste trei decenii, începând din 1880, anarhiștii au ucis un țar rus, doi prim-miniștri spanioli, un președinte francez și un rege italian.)
Pe măsură ce vestea despre sosirea împărătesei a ajuns la urechile publicului, Lucheni a aflat că prințul și-a anulat călătoria. Așa că s-a apropiat de Sisi în timp ce aceasta mergea pe un chei pentru a urca la bordul unei nave, atacând-o cu o mică foarfecă triunghiulară. După lovitură în piept, Sisi s-a ridicat crezând că a fost lovită cu pumnul, dar a căzut puțin după ce a urcat pe navă. De fapt, Lucheni o înjunghiase. Cu toate că a fost chemată ajutor medical, Sisi a decedat curând din cauza unei hemoragii interne.
Inima ei fusese iremediabil străpunsă mult înainte de a fi ucisă, totuși. „Am iubit, am trăit/Am rătăcit prin lume,” a scris ea, „dar niciodată nu am atins ceea ce am urmărit.”
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.